Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: A kto Lubi POMIDORÓWKĘ ?
Date: Sat, 21 Apr 2007 10:01:14 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <f0cgdo$jtt$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f0ahfl$t5d$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abbc62.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1177142521 20413 83.6.192.62 (21 Apr 2007 08:02:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 21 Apr 2007 08:02:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000735-0, 2007-04-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:295336
Ukryj nagłówki
"Norbi" <n...@p...onet.pl> wrote in message
news:f0ahfl$t5d$1@news.onet.pl...
> Proponuje założyć klub tejże zupy !
> Ja oczywiście UWIELBIAM !!!
Bierzemy kaczkę mus-kus - po starannym oczyszczeniu (pracowite jest)
gotujemy rosół (standardowe: włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy,
pieprz ziarnem) - mięso obieramy z kości i kroimy w kostkę, wrzucamy do
rosołu. Zasypujemy ryżem, robimy wyciąg z suszonej papryki słodkiej z
dodatkiem ostrej - musi byc czerwona. Wyciąg najlepiej robi się na smalcu,
ale może to być dowolny tłuszcz - olej, smalec gęsi, a nawet tłuszcz z
gotowania kaczki zebrany z powierzchni. Wsypujemy nań paprykę mieloną,
pilnując, aby nie zbrązowiała - wtedy nie nadaje się do użytku - będzie
gorzka.
Gdy wyciąg (tłuszcz) zaczyna być czerwony dodajemy koncentrat pomidorowy
(słodki - grecki) i szybko mieszając zasmażamy - sok musi być czerwony i
dodajemy do rosołu. Próbujemy smak - jeżeli za mało kwaśny - dodajemy
koncetratu polskiej produkcji z polskich pomidorów lub przecieru domowej
produkcji - są kwaśniejsze niż greckie. Szczyptę wiórków z gałki
muszkatołowej. Można z makaronem - wtedy nie dajemy ryżu, reszta operacji
taka sama, ewentualnie śmietana - co najmniej 30% i siekana zielona
pietruszka.
|