Data: 2007-04-21 08:01:14
Temat: Re: A kto Lubi POMIDORÓWKĘ ?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Norbi" <n...@p...onet.pl> wrote in message
news:f0ahfl$t5d$1@news.onet.pl...
> Proponuje założyć klub tejże zupy !
> Ja oczywiście UWIELBIAM !!!
Bierzemy kaczkę mus-kus - po starannym oczyszczeniu (pracowite jest)
gotujemy rosół (standardowe: włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy,
pieprz ziarnem) - mięso obieramy z kości i kroimy w kostkę, wrzucamy do
rosołu. Zasypujemy ryżem, robimy wyciąg z suszonej papryki słodkiej z
dodatkiem ostrej - musi byc czerwona. Wyciąg najlepiej robi się na smalcu,
ale może to być dowolny tłuszcz - olej, smalec gęsi, a nawet tłuszcz z
gotowania kaczki zebrany z powierzchni. Wsypujemy nań paprykę mieloną,
pilnując, aby nie zbrązowiała - wtedy nie nadaje się do użytku - będzie
gorzka.
Gdy wyciąg (tłuszcz) zaczyna być czerwony dodajemy koncentrat pomidorowy
(słodki - grecki) i szybko mieszając zasmażamy - sok musi być czerwony i
dodajemy do rosołu. Próbujemy smak - jeżeli za mało kwaśny - dodajemy
koncetratu polskiej produkcji z polskich pomidorów lub przecieru domowej
produkcji - są kwaśniejsze niż greckie. Szczyptę wiórków z gałki
muszkatołowej. Można z makaronem - wtedy nie dajemy ryżu, reszta operacji
taka sama, ewentualnie śmietana - co najmniej 30% i siekana zielona
pietruszka.
|