Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: A myslalam, ze ja nie dam sie nabrac
Date: Wed, 23 Apr 2003 23:27:38 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 22
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <b870dk$727$1@news.onet.pl>
References: <b82udh$2c3$1@nemesis.news.tpi.pl>
<0...@n...onet.pl>
<b83lfa$3to$1@kujawiak.man.lodz.pl> <3...@u...fu-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1051133172 7239 213.25.123.147 (23 Apr 2003 21:26:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Apr 2003 21:26:12 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4920.2300
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4920.2300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153750
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3EA55B28.1060703@ukbf.fu-berlin.de...
> jak mi tłumaczył ajent firmy Butter Lindner twardość masła zależy od
> tego, co krowy żarły (od temperatury oczywiście też ;-)).
> Nie wiem teraz, czy masło "letnie", czyli z większą zawartością
> beta-karotenu (pasza zielona), czy zimowe jest twardsze, ale tu leży
> krówka pogrzebana.
> Informacja tylko przekazana, ile w niej prawdy, nie wiem.
Kiedyś w komunistycznych czasach jak kupowałam masło, to latem kupowałam
świeże, a zimą chłodnicze z datą produkcji z lata. Dokładnie z tego powodu,
który wymieniłeś. Teraz mam inne kryteria. Masło ma mięć smak zapach i
kolor. Ma nie być sztucznie barwione karotenem i ma być z regionu czystego
ekologicznie. Ostatnio kupuję prawie wyłącznie masło z mleczarni Olmek
Olsztyn. W geancie masło z tej mleczarni sprzedają pod marką Lider Price. Z
lekkim niepokojem kiedyś kupiłam, ale jakość trzymało.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|