Data: 2005-01-11 10:48:30
Temat: Re: Absynt
Od: wiku <s...@r...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los wrote:
> podstawowym obok alkoholu składnikiem nadającym gorzki smak i kolor
> absyntowi jest piołun "Artemisia absinthium", po francusku "absinthe",
> stąd nazwa napoju. Piołun zawiera niewielkie ilości thujonu,
> halucynogennego i szkodliwego dla układu nerwowoego alkaloidu, jednak w
> absyncie występuje on w minimalnych ilościach, w których raczej żadnych
> efektów nie mogą spowodować.
>
> Co do dopuszczenia absyntu do sprzedaży.
dodam tylko, ze w wielu warszawskich knajpach podaja absynt, ale
oczywiscie nie ma on zadnego, nazwijmy to "ubpocznego" dzialania
za to nieco odmiennie dziala pedzona gdzies na mazurach polska
piolunowka, do ktorej pewien moj kolega ma dojscie i ktora swego czasu
mialem okazje pokosztowac
rzeczywiscie nie bylo to doznanie tylko alkoholowe
wiku
|