Data: 2002-08-20 10:52:40
Temat: Re: Adżika
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Polecam adzike robiona u nas w domu od lat:
Adżika
2.5 kg czerwonych pomidorów
1 kg marchwi
1 kg jabłek Antonówek lub innych byle kwaśnych
1 kg papryki czerwonej
300 gr czosnku
2 ostre papryczki
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 szkl. octu 9%
3 łyzki soli
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać te, co potrzebują obrania, z
papryki wyjąć nasiona. Po tym wszystko zmielić w maszynce do mielenia
mięsa.
Masę warzywną gotować, mieszając co jakiź czas, na niedużym ogniu 2
godziny, po czym dodać sól, cukier, ocet, papryczki i gotować jeszcze
ok. 30 min.
Gotową Adżikę wykładac do czystych i wyparzonych słoików.
Źródło: Notatnik mojej Mamy
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|