Data: 2002-08-19 06:18:55
Temat: Re: Adżika - warianty
Od: "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hej!
Już chyba kiedyś podałem, ale proszę:
1.------------adżyka--------------------------------
---
Pomidory - 5,5 kg
Papryka ostra - 5 strączków
Papryka - 2 kg
Cukier - 3 łyżki stołowe
Sól
Czosnek - 5 główek
Olej - 1 łyżka stołowa
Pomidory pokroić na cząstki, do rondelka wlać łyżkę oleju i dusić pomidory
na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny. Następnie dodać drobno
pokrojoną paprykę, oba gatunki; gotować to jeszcze przez 20 minut. Do
zdjętej z ognia masy dodać cukier i sól, rozdrobniony czosnek, wymieszać,
przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.
2.------adżyka "Płomienne
pozdrowienie"---------------------------------------
----
Pomidory - 3 kg, papryka - 1 kg, czosnek - 20 dkg, sól - 2 stoł. Łyżki.
Pomidory, paprykę, czosnek zemleć. Pomidory i paprykę wymieszać, doprowadzić
do wrzenia, posolić i gotować przez kwadrans /inaczej 15 minut ;-))) /,
przed zakończeniem gotowania dodać czosnek. Przełożyć do wcześniej
wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknąć.
Namaste!
NIE robiłem, ale wiele razy jadłem w domach i zawsze mówiło się, że
przygotowanie jest banalne, byle nie przypalić, a to, że każda gospodyni ma
własne warianty... Zioła (kolendra, koper) i tak dalej...
EuGeniusz Dębski
|