Data: 2006-04-18 15:50:01
Temat: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marek" <m...@...tkb.pl> wrote in message
news:e231kj$29m$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "BasiaBjk" <b...@Q...pl> napisał w wiadomości
> news:e227ee$qaf$1@inews.gazeta.pl...
>> Marek napisał(a):
>>
>>> Żółtka z cukrem byly zwarte. Maslo z serem bylo zwarte. gdy polaczylem
>>> oba skladniki zribil sie plyn! Czy tak ma byc?
>>
>> Nie!
>>
>> Żółtka z cukrem powinny być puszyste. Do utartego na lekką masę masła
>> należy dodawać po trochę masy serowej i po trochę żółtek z cukrem (tej
>> puszystej masy), wszystko razem ucierać aż do wyczerpania składników. Do
>> tej masy (nie ma być jakaś zwarta) dodaje sie sztywną pianę z białek, po
>> wymieszaniu jest razem dość luźne, ale w żadnym wypadku nie płynne.
>>
>> Nie mam pojęcia, co się stało, że wyszedł Ci płyn. Może się zwarzyło?
>
> Nie. Zmiksowalem zoltka z cukrem a nastepnie maso z serem i po kapelce
> dodawalem utarte z cukrem zotlka. Iw pewnym monecie poplynelo. Ale w
> zdanym wypadku nie bylo to zwazenie.
>
> MP
Ser w sklepach to twaróg, aby go zamienić w ser biały trzeba położyć go w
woreczku lub zawinięty w czystą ściereczkę (bez wyłażących, zwłaszcza
kolorowych nitek) w komorze zlewozmywaka na płaskim talerzu lub desce do
krajania, przyłożyć drugą i obciążyć solidnym ciężarem. Na drugi dzień
będzie dobry biały ser do sernika...
|