Data: 2001-02-14 10:23:17
Temat: Re: Australia...
Od: "George Bielinski" <g...@o...com.au>
Pokaż wszystkie nagłówki
To ze Australia jest kolonia brytyjska, nie ma zadnego wplywu na nasza
kuchnie. Jest tak chyba dlatego ze juz malo kto tutaj zwraca na Wielka
Brytanie uwage. Australia od wielu lat jest spoleczenstwem miedzynarodowym:
miliony emigrantow ze wszystkich stron swiata.
Poza piwem (jak juz ktos na tej grupie zauwazyl) i swiezymi smazonymi
rybami, najbardziej popularna jest "meat pie" (po polsku: ciasto nadziewane
i pieczone wolowina, troche przypominajaca gulasz). Mnaim mniam. Pychota!
Przez to ze Australia jest krajem emigrantow, trudno aby kuchnia innych
krajow nie miala wplywu na kuchnie Australijska. Od kilku lat mozna jednak
zauwazyc ze wyodrebnia sie kuchnia australijska "nowej generacji":
najrozniejsze swieze salatki, ryby, miesa i owoce. Swiezej i taniej zywnosci
jest wszedzie pelno. Restauracje przescigaja sie pomyslami na rozne
przysmaki, zazwyczaj sa to potrawy bardzo zdrowe (duzo witamin i malo
tluszczu).
Jurek
"Tomasz 'TomaszKa' Kałużny" <t...@z...pcz.czest.pl> wrote in message
news:96cgcf$676$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> Witam i od razu zapytuje. Co sie takiego charakterystycznego jada w tej
> kolonii brytyjskiej? :-) Sa jakies specjaly, ktore nabraly charakteru
> "potrawy narodowej"?
>
> Tomek.
>
|