Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.straub-
nv.de!de-l.enfer-du-nord.net!feeder1.enfer-du-nord.net!newsfeed.eweka.nl!eweka.
nl!feeder3.eweka.nl!195.114.241.41.MISMATCH!feeder.news-service.com!feeder3.cam
briumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.newshosting
.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo
-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Newsgroups: pl.rec.dom
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <3...@i...googlegroups.com>
<w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net>
<4c740718$0$22800$65785112@news.neostrada.pl>
<rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net>
<4c740e27$0$20988$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Tue, 24 Aug 2010 20:29:58 +0200
Message-ID: <1chtaub14z4vd.1kaeqyem6869n$.dlg@40tude.net>
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.218.129
X-Trace: 1282674621 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27029 95.49.218.129:49944
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:122611
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
>>>>
>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>>>
>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
>>>> piec
>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
>>>> roboty.
>>>
>>> A składniki w wersji podstawowej to:
>>> mąka żytnia, woda, sól
>>>
>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
>>
>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
>> słonego ciasta :-)
>
> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna słoja
z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
>
> Cukru nie dawałem. To opcja.
Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.
|