Data: 2010-08-24 18:29:58
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 24 Aug 2010 20:23:26 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:rs8lcijkwi2d$.1stm6p3g0shxn.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:20 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:w6ni2il7z097$.1wssh3lgfyw97$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 24 Aug 2010 05:13:38 -0700 (PDT), /// Kaszpir /// napisał(a):
>>>>
>>>>> Mieszanki chlebowe nie są wcale tak tanie ...
>>>>
>>>> Ani zdrowe - aby chleb z nich pieczony zawsze się udawał, zawierają
>>>> spulchniacze i polepszacze. Jesli chcesz mieć zdrowow, to lepiej już
>>>> piec
>>>> chleb z sobie wiadomych składników, w piekarniku, a jeśli już jeść
>>>> polepszacze, to zaprawdę, zaprawdę, nie ma sensu dokładac do nich swojej
>>>> roboty.
>>>
>>> A składniki w wersji podstawowej to:
>>> mąka żytnia, woda, sól
>>>
>>> Koniec składników. Na pewno o niczym nie zapomniałem. :-)
>>
>> A kuku! - zapomnialeś o zakwasie i łyżeczce-dwóch cukru, jak do każdego
>> słonego ciasta :-)
>
> Haha. Mam Cię! Zakwas robi się z mąki żytniej i wody. :-)))
No co Ty, nie wiedziałam, he he. Ja robię z mleka zsiadłego i mąki, bo
szybciej - bakterie te same, a z mlekiem chlebek smaczniejszy. Albo
odpowiednio wcześnie szczepię mąkę na zakwas żurkiem lub osadem z dna słoja
z ogórkami kiszonymi - grunt to pozyskać odpowiednie szczepy bakterii :-)
>
> Cukru nie dawałem. To opcja.
Rzadko piekę chleb z samej zytniej mąki, raczej żytnio-pszenny (2:1),
dlatego dodaję też zaczyn drożdżowy, a zsiadłe mleko lub rozbełtany dobrze
żurek dla kwaśności - kwas jest niezbędny dla prawidłowego rozklejenia
skrobi żytniej, żeby była lżej strawna.
|