Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Zora" <z...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Automat do pieczenia chleba Bomann CB579
Date: 25 Mar 2004 16:33:26 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 38
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <c3ugbh$3oo$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1080228806 5685 213.180.130.18 (25 Mar 2004 15:33:26
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Mar 2004 15:33:26 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.141.196.177, 192.168.243.43
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:196197
Ukryj nagłówki
> Maka zytnia nie zawiera glutenu, ktory powoduje powstanie "szkieletu"
> chleba - dzieki niemu chleb sie nie zapada. Wedlug producenta chleb
> wylacznie z maki zytniej mozna zrobic tylko na bazie zaczynu albo zakwasu
> (tak przetlumaczylem odpowiednio "leaven" i "baking ferment").
Właśnie ja próbuje na zakwasie, wyrasta ok, ale potem jakby lepił się do ząbków.
> Nie mam na razie informacji jak wykonac zaczyn/zakwas (procz tego, co
> widzialem tu na liscie i w bazie danych "Kuchcik" opartej na
> pl.rec.kuchnia).
> Wiem, ze zaczyn mozna kupic - u "piekarza", podejrzewam ze tez
> w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Na razie nie probowalem zdobyc.
W sklepie ze zdrową Ż kup sobie mąkę żytnią razową, nastp kilka łyżek do słoja,
zalej ciepłą wodą troszkę, wymieszaj na papkę, dolej wody do 3/4 wysokości, na
dobry początek możesz dodać szczyptę cukru, zakryj ręcznikiem papierowym, gumka
recepturka i pod stół w okolicę kaloryfera /ciepło i ciemno/. Po 3 dniach
zapachnie ale jeszcze nie będzie kwaśne, zacznij juśż kupować wędzonkę na żur.
Po 5 dniach próbujesz czy kwaśne.
Zaprawiasz zupkę a na reszcie pieczesz chlebek.
Możesz zostawić trochę na rozmnożenie / taka sama zasada jak dodawanie kwaśnej
śmietanki do zakwaszenia mleka/.
> > A, byłabym zapomniała, a gdzie te piecyki po 145 zł chodzą?
>
> Coz, we Wroclawiu przy okazji otwarcia kolejnej Biedronki
> (ul. Szybowcowa) bylo takie cos do kupienia po 149 (niezgodnie z prawem
> bez polskiej instrukcji ;-) ). Sadzac po cenie - moga byc klopoty ze
> znalezieniem podobnej oferty...
Trzeba było wołać, podjechałabym ze Świdnicy :)
Pozdrawiam Zora
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|