Data: 2004-03-25 11:37:44
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba Bomann CB579
Od: "sp6mlz" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
KasiaA w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:c3rm59$86s$...@s...cyf-kr.edu.pl...
> "Renia" napisała w wiadomości news:c3reuq$4hu$1@news.onet.pl...
> > >Swoją drogą zdaje się, że nikt nie pisał jeszcze o chlebie z drobnymi
> > kawałeczkami
> > > ziemniaka w cieście.
> >
> > Mój tato opowiadał, że dawniej babcia często piekła taki chleb.
> > Te ziemniaki (o ile dobrze pamiętam) dodawało się, żeby chleb szybko nie
> > wysychał.
>
> Piekłam kilka razy w maszynce chleb z dodatkiem ziemniaków. Ugotowanych,
> które zostały mi z obiadu. Jednakże w trakcie wyrabiania ciasto mi rzedło
> (chyba jak każde ciasto ziemniaczane wyrabiane zbyt długo), robiła się
paćka
> zamiast kształtej kulki, więc zrezygnowałam z tego dodatku.
W instrukcji do tej maszynki pisza, ze dodatek _gotowanych_ ziemniakow
(pure) powoduje, ze chleb jest bardziej lekkostrawny.
Niestety, nie podaja zadnych proporcji.
Natomiast zbyt dlugie wyrabianie ciasta z ziemniakami nie jest konieczne,
jakis czas przed zakonczeniem wyrabiania ciasta urzadzenie sygnalizuje
(dzwiekiem), zeby dodac do ciasta dodatki ktore nie powinny byc zbyt
dlugo wyrabiane (bo np. sie pokrusza) - wtedy mozna dodac ziemniaczki.
Recznie mozna zrobic to samo - dodac ziemniaczki pozniej.
Wyprobuje to, choc na razie eksperymentuje z rodzajami chleba,
na dodatki przyjdzie czas.
Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.
|