Data: 2004-03-25 15:33:26
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba Bomann CB579
Od: "Zora" <z...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Maka zytnia nie zawiera glutenu, ktory powoduje powstanie "szkieletu"
> chleba - dzieki niemu chleb sie nie zapada. Wedlug producenta chleb
> wylacznie z maki zytniej mozna zrobic tylko na bazie zaczynu albo zakwasu
> (tak przetlumaczylem odpowiednio "leaven" i "baking ferment").
Właśnie ja próbuje na zakwasie, wyrasta ok, ale potem jakby lepił się do ząbków.
> Nie mam na razie informacji jak wykonac zaczyn/zakwas (procz tego, co
> widzialem tu na liscie i w bazie danych "Kuchcik" opartej na
> pl.rec.kuchnia).
> Wiem, ze zaczyn mozna kupic - u "piekarza", podejrzewam ze tez
> w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Na razie nie probowalem zdobyc.
W sklepie ze zdrową Ż kup sobie mąkę żytnią razową, nastp kilka łyżek do słoja,
zalej ciepłą wodą troszkę, wymieszaj na papkę, dolej wody do 3/4 wysokości, na
dobry początek możesz dodać szczyptę cukru, zakryj ręcznikiem papierowym, gumka
recepturka i pod stół w okolicę kaloryfera /ciepło i ciemno/. Po 3 dniach
zapachnie ale jeszcze nie będzie kwaśne, zacznij juśż kupować wędzonkę na żur.
Po 5 dniach próbujesz czy kwaśne.
Zaprawiasz zupkę a na reszcie pieczesz chlebek.
Możesz zostawić trochę na rozmnożenie / taka sama zasada jak dodawanie kwaśnej
śmietanki do zakwaszenia mleka/.
> > A, byłabym zapomniała, a gdzie te piecyki po 145 zł chodzą?
>
> Coz, we Wroclawiu przy okazji otwarcia kolejnej Biedronki
> (ul. Szybowcowa) bylo takie cos do kupienia po 149 (niezgodnie z prawem
> bez polskiej instrukcji ;-) ). Sadzac po cenie - moga byc klopoty ze
> znalezieniem podobnej oferty...
Trzeba było wołać, podjechałabym ze Świdnicy :)
Pozdrawiam Zora
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|