Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "sp6mlz" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Automat do pieczenia chleba Bomann CB579
Date: Thu, 25 Mar 2004 12:37:44 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: s...@p...onet.pl@pm85.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <c3ugbi$3oo$2@news.onet.pl>
References: <c3f2jr$pr1$1@news.onet.pl> <5...@n...onet.pl>
<c3reuq$4hu$1@news.onet.pl> <c3rm59$86s$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pm85.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1080214706 3864 213.76.92.85 (25 Mar 2004 11:38:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Mar 2004 11:38:26 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:196180
Ukryj nagłówki
KasiaA w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:c3rm59$86s$...@s...cyf-kr.edu.pl...
> "Renia" napisała w wiadomości news:c3reuq$4hu$1@news.onet.pl...
> > >Swoją drogą zdaje się, że nikt nie pisał jeszcze o chlebie z drobnymi
> > kawałeczkami
> > > ziemniaka w cieście.
> >
> > Mój tato opowiadał, że dawniej babcia często piekła taki chleb.
> > Te ziemniaki (o ile dobrze pamiętam) dodawało się, żeby chleb szybko nie
> > wysychał.
>
> Piekłam kilka razy w maszynce chleb z dodatkiem ziemniaków. Ugotowanych,
> które zostały mi z obiadu. Jednakże w trakcie wyrabiania ciasto mi rzedło
> (chyba jak każde ciasto ziemniaczane wyrabiane zbyt długo), robiła się
paćka
> zamiast kształtej kulki, więc zrezygnowałam z tego dodatku.
W instrukcji do tej maszynki pisza, ze dodatek _gotowanych_ ziemniakow
(pure) powoduje, ze chleb jest bardziej lekkostrawny.
Niestety, nie podaja zadnych proporcji.
Natomiast zbyt dlugie wyrabianie ciasta z ziemniakami nie jest konieczne,
jakis czas przed zakonczeniem wyrabiania ciasta urzadzenie sygnalizuje
(dzwiekiem), zeby dodac do ciasta dodatki ktore nie powinny byc zbyt
dlugo wyrabiane (bo np. sie pokrusza) - wtedy mozna dodac ziemniaczki.
Recznie mozna zrobic to samo - dodac ziemniaczki pozniej.
Wyprobuje to, choc na razie eksperymentuje z rodzajami chleba,
na dodatki przyjdzie czas.
Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H.
|