Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!usenet.blueworldhosting.c
om!feeder01.blueworldhosting.com!peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-
media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.co
m!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrad
a.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Avocado
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <0...@g...com>
<5316cddc$0$2371$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 5 Mar 2014 14:39:44 +0100
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 91
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.177.199
X-Trace: 1394026779 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2239 178.42.177.199:11386
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4513
X-Received-Body-CRC: 459506167
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355098
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 05 Mar 2014 08:10:18 +0100, wolim napisał(a):
> W dniu 2014-03-05 03:29, s...@g...com pisze:
>> Witajcie,
>>
>> Niby taki fajny owoc, czy cholera wie cóż to takiego, rozebrałem dziada do pechy,
>> dziagłem go, no i jakiś taki o kant poopy rozbić w smaku. W zasadzie łajza jest
bez smaku. Soczysty jest łajdak, to fakt, ale ten sok to dziękuję bardzo....
>>
>> OK.,, napiszcie mi do czego ta łajza się nadaje. Bo za cholerę nie wiem !!
>>
>> Podobno pestka z tego do czegoś się nadaje i jest smaczysta. Nie wiem, nie znam
się na tym, jak ktoś coś wie, zamieniam się w słuch !!!
>>
>
> Kupiłem za namową znajomego, że niby z tego pyszna pasta wychodzi.
> Awokado, czosnek, sok z cytryny, oliwa.
>
> Mi to nie smakuje. Właściwie, gdyby nie czosnek, byłoby bez smaku.
>
> De gustibus non est disputandum.
Zacznij od prostej sałatki w typie (w typie!) caprese - w równych ilościach
i grubościach na przemian ułożone plastry mozarelli, avocado, pomidorów
plus na to w sporej ilosci (znaczy obficie, ma pływać) winegret ma być z
solą, CUKREM, czosnkiem, ciemnym octem balsamicznym). I tu zrozumiesz, że
avocado jest the best w tym towarzystwie, a bez niego jest tam już na wieki
ubogo :-)
Potem zrób moją przystawkę z łososia z avocado i dla porównnania jej wersję
"pucharkową":
Puchar z łososia:
łosoś w grubą kostkę
avocado w grubą kostkę
oliwki czarne połówki
mozarella kostka lub minikuleczki
jajeczka przepiórcze - 1 szt na porcję (połówki)
małe kapary do posypania (po kilka na porcję)
Objętościowo po tyle samo wszystkiego, kaparów mniej.
Wszystko zawczasu schłodzone w lodówce przed pokrojeniem, szybko pokroić,
żeby nie zagrzać.
Sos (składniki też mocno schłodzone, robić szybko, zeby nie ogrzac):
majonez zmiksowany pół na pół z kremówką, z okrawkami avocado (mają być
widoczne zielone cząstki w sosie), zielonym pieprzem, solą i szczyptą cukru
do smaku oraz czosnkiem (czosnek tylko jako akcent smakowy) - avocado
najlepiej dodać pod koniec miksowania sosu.
Wymieszane składniki kostkowane nałożyć do SZKLANYCH BEZBARWNYCH
pucharków (takich do lodów), nałożyć na środek gruby kleks sosu, na to
jajeczko i kapary, posypać dekoracyjnie zielonym grubo zmielonym pieprzem.
Trzymać w lodówce do chwili podania, ale niezbyt długo, bo sos spłynie.
Można zresztą nie dawać sosu, tylko napełnic pucharki, a resztę rzeczy
dodać przed podaniem, sos trzymając do tej pory w naczyniu w lodówce. Ja
tak właśnie robię.
Dodatek: bagietka w kromkach ukośnych. Wersja super - gorąca grzanka z
ciabatty
posmarowanej oliwą i czosnkiem. Fajny kontrast temperatur. Wersja light -
paluszek grissini.
Inny sposób podania (bez mozarelli) - na talerzykach jako przystawka: na
każdym talerzyku położyć promieniście (znaczy jak kwiat) 3 półcentymetrowej
grubości cząstki
avocado (umaczane w winegrecie, żeby nie ciemniały), na ich styku zrobić
duży kleks sosu częściowo pokrywający avocado, na nim ustawić różyczkę
zwiniętą z 2 ładnych plastrów łososia, w środek różyczki wetknąć jajeczko,
sos
wokoło różyczki posypać kaparami i zielonym marynowanym pieprzem oraz
położyć kilka połowek oliwek.
U mnie te powyższe trzy przystawki powodują u gości rodzaj zachwytowego
amoku przed, w trakcie i po zjedzeniu 33333-)
No, a potem to Ci już poleci tak jak mnie - jak niżej:
https://www.google.pl/#q=sma%C5%BCone+avocado
Avocado forever :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|