Data: 2000-05-23 01:34:47
Temat: Re: Awokado
Od: "Feliks" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Tak na marginesie to tez mam pytanie: jak poznac, czy awokado, ktore sie
> kupuje jest odpowiednio dojrzale? A w przypadku jak sie kupilo za twarde -
> czy nalezy je po prostu zostawic na pare dni i poczekac az sie zrobi
> bardziej miekkie?
>
> Dagmara
>
Avocado trzeba pomacac czy miekkie. Sa zreszta dwa rodzaje avocado, jedno o
gladkiej, lsniacej i zielonkawej skorce, drugie, lepsze, o chropowatej i
prawie czarnej skorce. Avocado najszybciej dojrzewa w zamknietej, papierowej
torbie w ktorej jest pare jablek.
F.
PS. Rada praktyczna dotyczaca fachowegowyjmowania pestki. Przekroic avocado
na pol, poruszyc jedna polowke w jedna strone, druga w druga, zostanie nam
pestka w polowce avocado. Uderzyc lekko ostrzem noza w pestke az noz sie w
nia wbije. Zakrecic lekko nozem i pestka zostanie nam na ostrzu. Pisze sie
to minute, robi sie to sekunde.
|