Data: 2001-03-14 08:16:23
Temat: Re: BAKŁAŻAN
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Edyta Paczkowska wrote:
>
> WITAJCIE!!!!
> SZUKAM PRZEPISU NA ZAPIEKANKĘ Z BAKŁAŻANEM.
Nazwy nie pamietam, to taka pasterska potrawa ze stepow Kazachstanu i
okolic.
Na dno garnka wlewasz odrobine wody, zeby sie nie przypalilo na samym
poczatku,
wrzucasz pokrajana w duza kostke wolowine, na to nakladasz pokrojona
czerwona
papryke, potem warstwe ziemniakow pokrojonych w grube plastry, na koniec
warstwe baklazana, tez grube plastry. Papryke razem z gniazdami
nasiennymi,
jedynie bez zielonego ogonka, podobnie baklazan. Na gore sypiesz sol i
bialy
pieprz, przykrywasz i na malym ogniu dusisz ok. 2 godzin. Nie mieszasz!
Wprawdzie to nie zapiekanka (no, chyba, ze przypalisz?), ale warto
zrobic, wspaniale.
BK
|