Data: 2006-09-17 09:03:11
Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Miszka52" <m...@n...interia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eeio5e$r50$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
> hr. Sasa.
> Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
>
> Garnek (kocioł) 35 litrów
> Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
>
> Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
> Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
> Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
> Ziemniaki - 40 dag na osobę
> Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na 4-6
> osób.
> Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą świeże
> pomidory - te po jednym na osobę.
> Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
> czerwona, żółta, zielona)
> Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
> Por - średni na dwie osoby
> Mąka - pół łyżki na osobę
> Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem,
pieprz
> czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w
ząbkach.
> Olej słonecznikowy
> Sało.
> Sól.
> Śmietana.
>
> Technologia:
>
> Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
> deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
> zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
> Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej i
> ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
> koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
> Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane octem
> (nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
> kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
> koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
> Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w
słomkę
> korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
> miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
> Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
> korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
> pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy
do
> kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
> kwasem z kiszonych ogórków.
> Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
>
> Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
> gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
>
> Smacznego!!!
>
--------------------
A mnie babcia uczyła, że jarzyn nie zakwasza się na surowo, tylko jak trochę
zmiękną, bo inaczej będą głąbiaste (cokolwiek by to nie znaczyło). No i
KONIECZNIE (!!) muszę dodać fasolki białej i czerwonej (ostatecznie może być
z puszki, choć nie ma tyle smaku, co gotowana osobiście. Bez fasolki (dla
mnie) nie ma barszczyku. Ale reszta OK ;)
|