Data: 2006-09-17 11:03:14
Temat: Re: !!!BARSZCZ UKRAIŃSKI NA OGNISKO
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Miszka52" <m...@n...interia.pl> wrote in message
news:eej30r$1sr$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eeio5e$r50$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Barszcz ukraiński "KOZACKI" atamana z Hałyczyny - Eugeniusza Mikulskiego
>> hr. Sasa.
>> Barszcz ten do gotowania w obozach w przerwie między kozackimi pochodami.
>>
>> Garnek (kocioł) 35 litrów
>> Patelnia żeliwna głęboka lub rondel fi=40cm
>>
>> Wołowina - min 20 dag na osobę, ewentualnie dodatkowo - wieprzowina, drób
>> Buraki - wielkości pięści 1 szt (25 dag) na osobę
>> Kapusta - 30 dag na osobę (1 duża główka - na 6 osób).
>> Ziemniaki - 40 dag na osobę
>> Korzeń marchwi, pietruszki, pasternaku po 1 na dwie osoby, selera 1 na
>> 4-6
>> osób.
>> Koncentrat pomidorowy - 5 dag na osobę lub połowa porcji - gdy będą
>> świeże
>> pomidory - te po jednym na osobę.
>> Papryka słodka - 1 strąk na dwie osoby (najlepsza kolorowa - po 1/3
>> czerwona, żółta, zielona)
>> Cebula - po jednej niewielkiej na osobę.
>> Por - średni na dwie osoby
>> Mąka - pół łyżki na osobę
>> Przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, ziele angielskie ziarnem,
> pieprz
>> czarny ziarnem, liść laurowy, zieleń selera i pietruszki, czosnek w
> ząbkach.
>> Olej słonecznikowy
>> Sało.
>> Sól.
>> Śmietana.
>>
>> Technologia:
>>
>> Z samego mięsa gotujemy bulion, gdy mięso miękkie, wyjmujeny na
>> deseczkę. Do bulionu wrzucamy posiekaną w słomkę lub kostkę kapustę, a po
>> zagotowaniu ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy 15-20 min.
>> Osobno robimy na bardzo wolnym ogniu wyciąg na smalcu z papryki słodkiej
>> i
>> ostrej (pilnować aby nie skarmelizowała, bo będzie gorzka), dodajemy
>> koncentrat pomidorowy i zasmażamy go.
>> Do rondla na olej wrzucamy buraki pokrojone w słomkę i spryskane
>> octem
>> (nie za dużo octu - dokwasić będzie można na końcu) lub podlane kwasem z
>> kiszonych buraków. Dusimy je i podczas duszenia dodajemy zasmażony
>> koncentrat pomidorowy, dusimy prawie do gotowości.
>> Osobno dusimy cebulę i por drobno posiekane, dodajemy pokrojone w
> słomkę
>> korzenie - marchew, pietruszkę, pasternak, seler i dusimy prawie do
>> miękkości. Do tych warzyw wsypujemy mąkę i podsmażamy.
>> Do bulionu z kapustą i ziemniakami dodajemy: duszone buraki, duszone
>> korzenie i przyprawy. Gotujemy. W trakcie gotowania podduszamy pomidory
>> pokrojone w ćwiartki lub ósemki, oraz paprykę pokrojoną w paski, dodajemy
> do
>> kotła. Dosalamy i doprawiamy octem (kwasem z kiszonych buraków, a nawet
>> kwasem z kiszonych ogórków.
>> Pod koniec wrzucamy ponownie mięso.
>>
>> Podajemy każdemu porcję mięsa, nalewamy barszcz, porcję zieleniny i łyżkę
>> gęstej dobrej kwaśnej śmietany oraz chleb.
>>
>> Smacznego!!!
>>
> --------------------
> A mnie babcia uczyła, że jarzyn nie zakwasza się na surowo, tylko jak
> trochę
> zmiękną, bo inaczej będą głąbiaste (cokolwiek by to nie znaczyło). No i
> KONIECZNIE (!!) muszę dodać fasolki białej i czerwonej (ostatecznie może
> być
> z puszki, choć nie ma tyle smaku, co gotowana osobiście. Bez fasolki (dla
> mnie) nie ma barszczyku. Ale reszta OK ;)
To jest ukraiński ukraiński barszcz a nie polski ukraiński barszcz. Inna
sprawa - są barszcze z fasolą...
Ale nie KOZACKI...
|