Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!news.me
max.krakow.pl!mercury.newsgate.pl!newsgate.pl
From: e...@l...pdi.net (Ella Szeremetti)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: BLAGAM!!! KUCHNIA - IV '00
Date: 28 Mar 2000 20:45:55 +0200
Organization: OBK
Lines: 44
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <008501bf98e6$47533a40$e5a374c3@lodz.pdi.net>
References: <3...@j...krakow.pl>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25769
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, March 28, 2000 5:19 PM
Subject: BLAGAM!!! KUCHNIA - IV '00
> Mam ogromną prośbę - ani ja, ani nikt z moich znajomych nie kupuje
> "Kuchni", tymczasem natknęłam się na reklamę numeru kwietniowego i tam
> podobno ma być przepis na zupę chrzanową. Uwielbiam chrzan i płonę z
> ciekawości, co to za cudo - czy ktoś, kto to pismo kupuje, będzie taki
> cudowny i wklepie mi ten przepis? Na dwóch łapkach proszę i z góry
> serdecznie dziękuję!!!
>
> Joanna
Ależ proszę uprzejmie:))))))
Zupa chrzanowa:
2 lyzki swiezo startego chrzanu
5 szklanek bulionu warzywnego z kostek
1 szklanka smietany 18%
1 lyzka masla
1 lyzka maki pszennej
1 lyzeczka soku z cytryny
1/2 lyzeczki cukru
sol,
Chrzan wyłożyć na gęste sitko, sparzyć gorącą wodą i osączyć. Masło
rozgrzać, dodać chrzan, dusić na małym ogniu 2- 3 min, mieszając, połączyć z
bulionem w garnku i zagotować. Śmietanę roztrzepać z mąką, rozprowadzić
kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka. Zagotować, przyprawić sokiem z
cytryny, cukrem i solą. Podawać z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę lub
z chleba razowego.
Z życzeniami smacznego
Ella
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|