Data: 2001-10-05 10:09:11
Temat: Re: BRAMBOROVA ROLADA - pomocy
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Whisper wrote:
>
> > BRAMBOROVA ROLADA
> > 600 g varenych brambor (nastrouhanych) - ugotowane kartofle ?
> gotowane kartofle... tylko te nastrouhane - nastrugane ;-)
> > 100 g krupice - ?
> > Z brambor, krupice , vejce a mouky vytvorime bramborove testo, ktere
> > vyvalime na placku. Pote je plnime usmazenou cibulkou a uzenym masem.
> > Placka se zamota, potre mlekem, zabali do namoceneho ubrousku, zavaze
> > spagatem a 3/4 hodiny vari.
>
> Probowalbym tak:
>
> Z ziemniakow, krupice (?) jajek i maki robimy ciasto ziemniaczane, ktore
> vyvalime na placku (robimy placek???)
> Potem nadziewamy go uzmazona cebula i miesem (moze to mielone mieso?).
> Placek zawijamy, cos-tam mlekiem, "zabali namoceneho ubrousku", zawiazujemy
> sznurkiem i gotujemy 3/4 godz.
>
Ješeš Maria, tak co je? Bramborovou roladu
z ziemniaków, kaszki, jajka i mąki robimy ciasto ziemniaczane, które
wywalamy na placek (znaczy klepiemy na płasko). Wypełniamy usmażoną
cebulką i wędzonym mięsem. Placek zwinąć (roladowo), potrzeć mlekiem,
zawinąć w mokrą serwetkę, zawiązać szpagatem i gotować 0.75h.
Waldek
|