Data: 2001-09-19 14:28:11
Temat: Re: Bakłazany
Od: "Lukas" <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Przemek" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9oa795$7rp$1@news.onet.pl...
> Czy macie jakies ciekawe przepisy na baklazany?
Ja znam jeden ale nie wiem czy juz byl
1 duzy baklazan
250 g mielonej wolowiny
1 cebula
2 zabki czosnku
pol papryki czerwonej
10 dkg sera feta
4 plasterki sera mozarella
pol lyzeczki chili
sol pieprz papryka slodka
ja jeszcze dodaje troche bazyli i oregano
Przecinamy baklazana wzdluz i nacinamy miazsz w kratke tak aby nie pociac
lupinek i wkladamy do piekarnika na 0,5h w 200 stopni.
A i jeszcze trzeba je nasmarowac oliwa z oliwek (miazsz oczywiscie)
Wyjmujemy i wyciagamy miazsz i zostawiamy lupinki.
Na patelnie wkladamy pokrojona w kostke cebule z czosnkiem i smazymy kilka
minut i dokladamy papryke pocieta w kostke, nastepnie mieso i przyprawy
smazyc tak z 5 minut, potem dokladamy miazsz baklazana i smazymy jeszcze z
kilka minut a na koniec ser feta i smazyc zeby sie rozpuscil. taki farsz
nakladamy do lupinek po baklazanach i kladziemy na wierzch ser mozarella, i
do piekarnika zeby sie ser rozpuscil, i zycze smacznego.
Pozdrawiam
|