Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tp
internet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Poziomka" <p...@e...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Barszcz Czerwony - ??? tradycja
Date: Thu, 31 Jul 2003 22:39:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <bgc1l8$lre$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bgbkvs$20j$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pp96.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1059686888 22382 213.76.111.96 (31 Jul 2003 21:28:08
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Jul 2003 21:28:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:167724
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Krzyszt@f" <k...@r...pl> napisał w wiadomości
news:bgbkvs$20j$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Tak jak juz kiedyś wam pisałem nie potrafie zabardzo gotować ale
chciałbym
> jutro zrobić zonie i synkowi barszcz czerwony. Kiedy jak byłem mały (ok 20
> lat temu ;-) moja babcia na wsi robiła cudowny barszcz.
Przepis na cudowny mam nadzieje :-))) barszcz:
1 pietruszka
1 marchew
kawałek pora
kawałek selera
kawałek boczku wędzonego l. żeberek wędzonych
kostka rosołowa
1 kg buraków, tylko, że ja zawsze robiłam ze starych buraków (obrane pokroić
w plastry)
łyżka masła, sól i pieprz
Warzywa wrzucałam do garnka, zalewałam wrzątkiem, gotowałam ok. 1i1/2
godziny.
Potem dodawałam łyżkę masła, sól i pieprz.
Po ugotowaniu wsypywałam kwasek cytrynowy i cukier, majeranek, ziele
angielskie. Wyłaczałam potem gaz. I na talerze. :-)
Teraz to już prawdę mówiąc nie bawię się w gotowanie, tylko kupuje gotowy,
bo jest bardzo dobry - Krakusa czerwony barszcz w kartonie. Tylko dosypuje
ziarnka pieprzu, majeranek, goździki, listki laurowe, żeby nadać jemu piękny
smak.
Pozdrawiam!
Poziomka
|