Data: 2003-07-31 20:39:20
Temat: Re: Barszcz Czerwony - ??? tradycja
Od: "Poziomka" <p...@e...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krzyszt@f" <k...@r...pl> napisał w wiadomości
news:bgbkvs$20j$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Tak jak juz kiedyś wam pisałem nie potrafie zabardzo gotować ale
chciałbym
> jutro zrobić zonie i synkowi barszcz czerwony. Kiedy jak byłem mały (ok 20
> lat temu ;-) moja babcia na wsi robiła cudowny barszcz.
Przepis na cudowny mam nadzieje :-))) barszcz:
1 pietruszka
1 marchew
kawałek pora
kawałek selera
kawałek boczku wędzonego l. żeberek wędzonych
kostka rosołowa
1 kg buraków, tylko, że ja zawsze robiłam ze starych buraków (obrane pokroić
w plastry)
łyżka masła, sól i pieprz
Warzywa wrzucałam do garnka, zalewałam wrzątkiem, gotowałam ok. 1i1/2
godziny.
Potem dodawałam łyżkę masła, sól i pieprz.
Po ugotowaniu wsypywałam kwasek cytrynowy i cukier, majeranek, ziele
angielskie. Wyłaczałam potem gaz. I na talerze. :-)
Teraz to już prawdę mówiąc nie bawię się w gotowanie, tylko kupuje gotowy,
bo jest bardzo dobry - Krakusa czerwony barszcz w kartonie. Tylko dosypuje
ziarnka pieprzu, majeranek, goździki, listki laurowe, żeby nadać jemu piękny
smak.
Pozdrawiam!
Poziomka
|