Data: 2006-06-15 17:45:01
Temat: Re: Barszczyk czerwony z botwinką
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:e6rnk5$ccf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>> Fantastyczne danie z świeżym chlebem...
>
> Bigos z młodej kapusty. Z niezjedzonym w całości za pierwszym podejściem i
> zamrożonym, a następnie odmrożonym i pokrojonym w kostkę pieczonym
> boczkiem. Robiony przy akompaniamencie procesyjnego nagłośnienia. Właśnie
> wyprawiam się po kminek ;) A jutro będzie kalarepka...
Ale to nie bigos, tylko kapusta z boczkiem, może być i z kiełabasą. A
fantastyczna jest na rosole z młodej wolowiny i kawałkami mięsa wołowego,
dodatkiem boczku wędzonego zesmażonego prawie do skwarków, lekkiej zasmażki
na zrumienionej na złoto cebulce i zaprawionej koncetratem (niekoniecznie) i
dobrą śmietaną.
Osnową bigosu jest w zasadzie kapusta kiszona, z dodatkiem osobno ugotowanej
słodkiej kapusty, gdy kiszona zbyt kwaśna - starać się nie odlewać kwasu,
lub tylko opłukać kapustę, ale gotować bez odlewania wywaru.
|