Data: 2007-02-07 08:34:50
Temat: Re: Barwnik spożywczy-pomocy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"BBjk" <b...@Q...pl> wrote in message
news:eqc1v3$4rn$1@inews.gazeta.pl...
> Iwona_s napisał(a):
>
>> Tylko skad ja teraz wezme kwiat maku??? Qrcze ani konfitury rozanej nie
>> mam...
> Kwiat maku, to było porównanie koloru, którego imho nie da się uzyskać
> domowymi sposobami, a z płatkmi maków nie eksperymentowałabym. Róża
> cukrowa nadaje aromat i smak, który usprawiedliwia różowy kolor. Dodałabym
> nie mając róży utartej skórki i trochę soku z cytryny.
>
>> Do jednego rodzaju (zwyklych ciasteczek) w formie serduszek na lukier
> tu spokojnie sok z buraka.
>
>> a drugie to raczej masa cukrowa:
>> http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis15077.html
>
> Nie mam pomysłu na tak wściekle czerwony barwnik. A może zrób
> delikatniejsze w kolorze?
Można eksperymentować z warzywami i owocami zawierajacymi antocyjany - czyli
buraki, jeżyny, aronia, czarna jagoda, borówka, czarny bez, czerwona
kapusta...
W gruncie rzeczy to raczej z sokiem z nich - różne odcienie czerwieni,
niebieskiego i fioletu.
Żółty barwnik pochodził od wieków z szafranu. Czerwony (purpurowy) z
koszenili - niektórych by wstrząsnął. Oba bardzo drogie, czyli prawdziwy
szafran i purpura...
|