Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!not-for-mail
From: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bażant....
Date: Wed, 24 Jan 2001 16:55:46 +0100
Organization: InterNetia Telekom
Lines: 43
Message-ID: <94mu6d$ag6$1@news.internetia.pl>
References: <94mafi$d09$1@news.tpi.pl>
Reply-To: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: as1-207.starogard.dialup.inetia.pl
X-Trace: news.internetia.pl 980352013 10758 62.148.64.207 (24 Jan 2001 16:00:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jan 2001 16:00:13 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.internetia.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Bażant....
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41871
Ukryj nagłówki
Użytkownik grzegorz drabik <g...@e...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:94mafi$d09$...@n...tpi.pl...
> ....leży sobie bażant w zamrażalniku a tu oprócz klasycznego pieczenia nic
> nie przychodzi do głowy, a i w literaturze nic nie ma. A co na to
> grupowicze?
>
> Niestety to prawda innych przepisów nie ma ale
na niego jest specjalny przepis ze "Staropolskiej Kuchni"
Bażant powinien być odpowiednio skruszały tj. wisieć
w piórach 5-6dni w chłodnym miejscu.
wątrobę i serce siekamy na miazgę i ucieramy z 5dkg
masła na krem, którysolimy do smaku, dodając w czasie ucierania łyżeczkę
soku cytrynowego.Można też dodać 5-6 jagód jałowca (utłuczonych), kremem
pokrywamy go od wewnątrz.Umiarkowanie natartego solą ptaka owijamy w
cieniutkie płatki słoniny(coby nie
wysechł), układamy w brytfance,na roztopionej łyżce masła i pieczemy w
piekarniku. Na 10 min przed końcem pieczenia zdejmujemy słoninę.
Powstały w brytwance sos rozcieńczamy 2 łyżkami rosołu i 2 białego wina,
chwilę gotujemy i gorącym polewamy podzielonego na ogrzanym półmisku ptaka.
Można jeszcze podać do niego konfiturę zborówek.
A to jest przepis nowy !!!
1 bażant, szklanka octu, łyżka utłuczonych(ziela ang, pieprzu,
szałwi,estragonu bazylii, skórka otarta z cytryny)[ja bym dał po połowie
max], 5dag słoniny,1szkl
wina wytr. białego, łyżka masła,sok z cytryny, sól.
Skuszałego i wypatroszonego bażanta umyć dokładnie osuszyć i natrzeć
przyprawami wymieszanymi z solą.Ułożyć w misce, zalać octem wymieszanym z
1/2 szkl wody, przykryć i zostawić na noc.Wyjąć iobłożyć słoniną krojoną w
cienkie płatki,
obwiązać bawełnianą nitką zawnąć w alufolię(matowym na zewnątrz) i wstawić
do piekarnika.
Gdy się zarumieni, rozwinąć, przełożyć do rondła,
podlać winem i udusić na wolnym ogniu.
Podawać na sałacie ubranego w borówki lub jażębinę
marynowaną.
Ale zgłodniałem od tego jedzenia !!!
pozdrowienia Alex
>
|