Data: 2007-05-22 11:40:49
Temat: Re: Biała zupa pomidorowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Michał Komorowski" <k...@w...pl> wrote in message
news:1179833244.704931.206530@z28g2000prd.googlegrou
ps.com...
Biała - gdy dodać śmietanę, gdyż sam sok z pomidorów bez zawiesiny
miąższu jest przeźroczysty i lekko różowawy. Ja taki sok daję do butelek po
Kubusiu (tych wysokich) córka bierze ze sobą na zajęcia na uczelni - lubi
popijać.
A zupę pomidorową lubię bardzo czerwoną, do tego stopnia, że robię
wyciąg z czerwonej papryki mielonej na smalcu (nie wolno skarmelizować -
będzie gorzki) i dodaję przecier lub koncentrat pomidorowy i zasmażam - aby
uzyskać piękną czerwień. Najlepsza jest na rosole z kaczki mus-kus czyli
piżmowej - to te czarno białe nie kwaczące kaczki (kaczory z czerwoną
naroślą na dziobie). wyciąg miesza się z tłuszcem dając piękną barwę i
aromat (dochodzi piżmo).
|