Data: 2012-10-19 21:27:03
Temat: Re: Biały barszcz, żur i zalewajka - różnice
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2012-10-19 21:31, obywatel Paulinka uprzejmie donosi:
> W dniu 2012-10-19 21:07, wolim pisze:
>> Czy możecie mi wyjaśnić na czym polega różnica pomiędzy barszczem
>> białym, żurem i zalewajką?
>>
>> Mnie się zalewajka kojarzy z dużą ilością śmietany, ale być może się
>> mylę?
>
> Barszcz biały ma bazę na zakwasie z maki pszennej, żur z żytniej, a
> zalewajka to kartoflanka z żurkiem :)
No z tym ostatnim to nie tak do końca. Moja kartoflanka lubi kminek albo
koperek zielony, a tego bym do zalewajki nie dała. Ale że to kartofle
zaciągnięte żurem - fakt. Można wciepnąć grzybka też.
Poza tym żurek lubi przesmażoną na brązowo cebulkę, jaką kiełbasinę,
majeranek i pieprz. Zaś barszcz biały to na wodzie po gotowaniu wędzonki
najchętniej, z chrzanem, kapką śmietany i jajem na twardo.
Ale czy to jest jakiś ogólnonarodowy podział, to nie wiem. Tak mam, bo
tak z domu wyniosłam.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
|