Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bigos
Date: Wed, 19 Sep 2001 09:50:09 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 29
Message-ID: <9o9im1$or$1@news.tpi.pl>
References: <9o8abc$5v6$1@Gambit.Gubernat.NET>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1000885761 795 217.97.24.161 (19 Sep 2001 07:49:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Sep 2001 07:49:21 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Bigos
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69658
Ukryj nagłówki
Użytkownik kris <k...@t...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o8abc$5v6$...@G...Gubernat.NET...
> Bede robil bigos poraz pierwszy w zyciu
> Poprostu nigdy nie gotowalem tej strawy bo wydawalo mi sie ze to jest
zmudne
> i dlugo trwa
> ale chce sprubowac czy mi cos z tego wyjdzie
> Prosilbym o jakies przepisy na te potrawe i skladniki
>
> Pozdrowienia Kris
>
>
Przepisów na bigos jest zatrzęsienie. Przypuszczam, że każdy wyniósł z domu
inny. Zależy tez z jakiej częsci polski rodzinka pochodzi.
Dobry jest bigos poświąteczny, chudy raczej, bo robiony z pozostałości
pieczeni przeróżnych, z winem i jałowcem.
Bardzo mi smakuje bigos robiony z pół na pół kapusty świeżej i kiszonej
+suszone grzybki +z przypraw tylko sól i pieprz+boczek, kiełbaska, coś
podwędzanego, co się tam lubi+niedużo wody i zapieka się toto w brytwannie
metalowej w piekarniku przez trzy, cztery dni. Wychodzi pycha.
No i jeszcze można zrobić coś, za co mi zaraz pewnie pourywają głowę na
liście co poniektórzy, czyli dodać parę łyżek przecieru pomidorowego
(uciekam za słup do Krysi)
Pozdrawiam
Wkn
|