Data: 2001-09-19 07:50:09
Temat: Re: Bigos
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik kris <k...@t...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o8abc$5v6$...@G...Gubernat.NET...
> Bede robil bigos poraz pierwszy w zyciu
> Poprostu nigdy nie gotowalem tej strawy bo wydawalo mi sie ze to jest
zmudne
> i dlugo trwa
> ale chce sprubowac czy mi cos z tego wyjdzie
> Prosilbym o jakies przepisy na te potrawe i skladniki
>
> Pozdrowienia Kris
>
>
Przepisów na bigos jest zatrzęsienie. Przypuszczam, że każdy wyniósł z domu
inny. Zależy tez z jakiej częsci polski rodzinka pochodzi.
Dobry jest bigos poświąteczny, chudy raczej, bo robiony z pozostałości
pieczeni przeróżnych, z winem i jałowcem.
Bardzo mi smakuje bigos robiony z pół na pół kapusty świeżej i kiszonej
+suszone grzybki +z przypraw tylko sól i pieprz+boczek, kiełbaska, coś
podwędzanego, co się tam lubi+niedużo wody i zapieka się toto w brytwannie
metalowej w piekarniku przez trzy, cztery dni. Wychodzi pycha.
No i jeszcze można zrobić coś, za co mi zaraz pewnie pourywają głowę na
liście co poniektórzy, czyli dodać parę łyżek przecieru pomidorowego
(uciekam za słup do Krysi)
Pozdrawiam
Wkn
|