Data: 2004-03-06 10:09:20
Temat: Re: Bigos - czy to śmietnik?
Od: "ścierwo" <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jakub 'Wilq' Wilczek" <w...@N...pl> napisał w wiadomości
> Z moich doswiadczen z bigosem (za kazdym razem, nieskromnie mowiac,
swietny)
> ;-) wynika, ze kapuste nalezy gotowac tak dlugo az bedzie miekka, a mieso
> tak dlugo az bedzie miekkie ;-)))
No więc moje doświadczenia są takie sobie. Za każdym razem jest to zjadliwie
dobre, ale ciągle nie jest to ten smak, który chciałoby się ocalić od
zapomnienia.
>
> Natomiast co do kolejnosci - nie wiem, czy sposob w jaki gotuje ma jakies
> "naukowe" uzasadnienie, ale tak mnie nauczyla mama i inaczej nie lza.
Połączenie kapusty postnej i wypasionej. Ciekawa kompozycja.
>
> juz miekkie nastepuje polaczenie, podlanie winem i odparowanie (a
nastepnie
A ile tego wina proponujesz?
>
> Proporcje - kapusta pol na pol, miesa tyle ile jest po reka ;-)
Przynajmniej
> trzy rodzaje, nigdy drob.
A jakie mięso najlepiej? Trzy rodzaje? To co to oznacza np. wołowina,
wieprzowina, cielęcina?
Dzięki, że chciałeś się podzielić swoimi doświadczeniami.
ziuta
|