Data: 2003-10-09 12:20:06
Temat: Re: Biszkopt czekoladowy most wanted
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cherokee gd <c...@t...skasujcalytennapis.pl> wrote:
> Potrzebuję przepisu - sprawdzonego (!) - na biszkopt czekoladowy.
Do tortu szwarcwaldzkiego zawsze robię taki biszkopt:
5 jaj
5-6 łyżek cukru
200g gorzkiej czekolady
paczuszka cukru waniliowego
5 łyżek mąki
Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru i cukrem waniliowym.
Do utartych żółtek dodać roztopioną na łaźni wodnej czekoladę (zawsze najpierw
ścieram trochę tej czekolady na tarce, aby mieć grube wiórki czekoladowe do
dekoracji tortu, mniej więcej 2-3 kostki). Czekoladę dodajemy po łyżce, cały
czas ucierając. Następnie dodaje się przesianą mąkę, a na końcu wszystko
łączy delikatnie z ubitymi z resztą cukru białkami. Masę wylewamy do
tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i pieczemy 25-30 minut w
temperaturze 180 stopni. Biszkopt wychodzi pulchny, wilgotny i mocno
czekoladowy (najważniejsze! :-))
Napisz, czy Ci smakował, jeśli się zdecydujesz go zrobić :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|