Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!topaz.icpnet.pl!not-for-mail
From: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Biszkopt czekoladowy wg Anety Baran [P] +opinia
Date: Sun, 26 Oct 2003 14:14:05 +0100
Organization: Czarodziejka
Lines: 31
Message-ID: <y...@c...net>
References: <bneps5$l8q$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: c7-212.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1067173973 14054 62.21.7.212 (26 Oct 2003 13:12:53 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Oct 2003 13:12:53 +0000 (UTC)
X-Face: ;#oXQXnVjqm^A:5A;w'V&LbdH98rO?`v2zSbU_-"q69Q56B<"^YU/9dkn93Qf\vhT$r]zk0
p`u#c%r~,f!HzdiU|Nz5I6/J|q4Mg,G.tKa\i7@d~<JF=9bV:=v5lN9b<H101EJH'1UMqc,TidQD01
X-Newsreader: Czarodziejski czytnik Ti`Any
X-User: Ti`Ana
X-Beer: Czarna Fortuna
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.5.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177486
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 25 Oct 2003 23:27:35 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Cherokee gd*, w
wiadomości news:<bneps5$l8q$1@absinth.dialog.net.pl> zawarł, co następuje:
> Wypróbowałam przepis na biszkopt czekoladowy wg Anety Baran.
>
> Przepis tu:
> http://glinki.com/?l=8vnF
>
> Generalnie patrząc biszkopt jest w porządku, ale wyszedł troszkę zbity .
> Czekoladowy smak jest naprawdę powalający.
> W samym procesie przygotowania ciasta dosyc niepokojąca jest konsystencja
> przed dodaniem białek - bardzo gęste ciasto, przy którym mój zelmer wyje
> niemiłosiernie, może ze względu na zawartość w 90% zastygającej ponownie
> tabliczki czekolady wymieszanej z jajkami i mąką. Wychodzi takie za twarde
> ciasto pierogowe. Napiszcie, czy tak ma byc, bo może cos nie tak zrobiłam.
> Po dodaniu białek konsystencja się poprawiła, ale po upieczeniu biszkopt
> opadł - piekłam w tej dłuższej wersji czasowej - 30 min.
> Kroi sie dość łatwo i nie kruszy, to jego wielka zaleta jako blatu
> tortowego.
Dokładnie, zrobiłam go w zeszły weekend, myślałam, że nie rozkręcę paskuda.
Nie wiem, na jaką blaszkę Aneta podawała proporcje, ale na moje 28 było
troszkę mało. Zbity, bardzo mocno czekoladowy, pyszny, ale niestety trudny
do nasączenia. No i nizuitki... Zastanawiałam się nad złamaniem konwencji
biszkoptowej i dodaniem tak z pół łyżeczki proszku, bo to aż głupio podawać
takie maleństwo...
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
|