Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Botwinka - jak sie za to zabrac?
Date: Sat, 10 Jun 2006 11:55:00 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <e6e51d$dcm$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e691js$q3u$1@news.mm.pl> <e6e0tm$mpa$1@inews.gazeta.pl>
<e6e3r3$fsr$1@atlantis.news.tpi.pl> <e6e45p$o4k$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: abcj137.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1149933423 13718 83.6.225.137 (10 Jun 2006 09:57:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Jun 2006 09:57:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0623-4, 2006-06-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270672
Ukryj nagłówki
"m." <m...@W...pl> wrote in message
news:e6e45p$o4k$1@achot.icm.edu.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e6e3r3$fsr$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "Małgorzata Rawska" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
>> news:e6e0tm$mpa$1@inews.gazeta.pl...
>> > Sorki, chciałam odpowiedzieć na pytanie o zakwaszanie barszczu i
>> > zrobiło
>> > mi
>> > z tego nowy post, zamiast dołączyć tutaj.
>> > Więc wklejam ponownie:
>> >
>> >
>> > Ja zakwaszam barszczyk botwinkowy kiszonym barszczem z buraków (do
>> > kupienia
>> > w każdym warzywniaku) i do smaku dodaję ciut koncentratu barszczu (do
>> > kupienia w każdym spożywczym). Ten pierwszy zakwasza smak, ten drugi
>> > intensyfikuje i "dosmacza".
>> > Smak śmietany do zabielania jest nie do podrobienia przez najlepszy
>> > jogurt.
>> > Jeśli w grę nie wchodzi kaloryczność, to jednak polecam śmietanę ;)))
>>
>> Najgorzej bać się kaloryczności - i jeść niesmacznie, a moze tak pół
> porcji?
>> Ale dobrego i pominąć te ciastka, lody, cukierki i czekoladę?
>> Najsmaczniejszym w barszczu czerwonym (botwince) jest zwykly ocet
>> spirytusowy, lecz z umiarem.
>> Buraki zakiszone mają swój urok, ale nie jest to metoda na botwinkę.
>> Proponuję zakwaszać częściowo dobrym kwasem z ogórków, ale i tak nie daję
> go
>> dużo i wtedy też dokwaszam troszkę octem.
>
>
> A ja sposobem babci dodaję ocet ze słoika ze śliwkami. I pysznie wychodzi.
> Ciekawe czy ocet z gruszek też będzie tak dobrze wpływał na botwinkę?
> Śliwki
> w occie się kończą.
>
> m.(co dziś obiadu nie gotuje a mężowi zarekomenduje ryż z truskawkami,
> śmietaną i cukrem)
Jeśli już to z marynowanej papryki. Tyle, że ten razem z papryką używam w
lepszym zestawieniu - sos a la Bologne z mielonym mięskiem do makaronu
własnego wyrobu (maszynka do makaronu Marcato
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=C&id4=Ma
szynki_do_makaronu&id5=00358-2&pokaz=1&sid=24ed0e8c4
6aa19f9c2eb70a847757f00)
http://www.marcato-omc.com/
Biedny mężuś, powinien odstawić od swojego cycka...
|