Data: 2018-11-14 14:10:54
Temat: Re: Budyń
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 14.11.2018 o 11:09, stefan pisze:
> W dniu 2018-11-14 o 04:18, J...@w...pl pisze:
>> Pierwszy raz od lat kupiłam budyń,dużej,znanej firmy.
>> Ugotowałam ten budyń i....co za świństwo.
>> Wyszło coś zupełnie bez smaku, bez charakterystecznego dla budyniu
>> zapachu, bez lekkiego kremowego zabarwienia charakterystycznego dla
>> budyniu śmietankowego jaki znam z przed lat.
>> Najgorsze że to coś w garnku wogóle nie było budyniem jaki znam.
>>
>> Gdybym nie wiedziała co wrzuciłam do gara to powiedziała bym,że ktoś
>> bardzo chory wycharkał się do gara, bo to świństwo ciagnęło się jak
>> flegma.
>>
>> Będę wdzięczna za poradę jaka firma produkuje prawdziwy jak kiedyś
>> budyń, a nie sproszkowaną flegmę?
>>
>>
> A jakby tak ugotować zwykły domowy budyń (naturalnie nie mówię o
> naturalnych budyniach np z móżdżku, mus z polędwicy, gotowanych w
> formach budyniowych)
> podstawowy przepis tzw. baza
> pół litra mleka
> 2 żółtka.
> 2-3 łyżki cukru.
> 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
> 1-1,5 łyżki mąki pszennej.
> cukier wanilinowy lub wanilia skrobana z pół laski
> no i dodatki jakie sobie zamarzysz...
Można nawet dodać trochę masła. Albo w ogóle ugotować ten budyń na
śmietance zamiast na mleku.
Ewa
|