Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Buleczki na parze Re: Buleczki na parze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Buleczki na parze

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha" <c...@g...SKASUJ-TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Buleczki na parze
Date: Fri, 17 Feb 2006 08:53:07 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <dt42tj$nd1$1@inews.gazeta.pl>
References: <X...@2...172.224.230>
NNTP-Posting-Host: 213-238-121-4.adsl.inetia.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1140166387 23969 172.20.26.235 (17 Feb 2006 08:53:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Feb 2006 08:53:07 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.164
X-Remote-IP: 213-238-121-4.adsl.inetia.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260535
Ukryj nagłówki

Mati <m...@S...wp.pl> napisał(a):

> I teraz jest pytanie czy jak na poaczatku dam to mleko ta 1/8 szklanki
> to potem jk to wyrosnie dac maki i reszte mleka ?
>
> No i jeszcze z czym sie jete buleczki ja kiedys jadlem chyba z dzemem
> albo z kompotem. Z czym jeszze mozna zaby bylo na slodko ? :)

Z mlekiem tak zrób, jak napisałeś, z tym, że nie trzymaj się ściśle ilości
podanej w przepisie. Lepiej dodawaj po trochę, aż otrzymasz właściwą
konsystencję ciasta. Mąka ma różna wilgotność, jajka są różnej wielkości,
przepis siłą rzeczy nie może być bardzo dokładny.

Ale przede wszystkim: kiedyś też bawiłam się w produkcję bułeczek na parze.
Teraz jednak kupuję gotowe w sklepach. I nie bawię się w żadne odgrzewanie
na parze. Znakomity efekt daje taka metoda: wlewasz na patelnię /albo do
rondla/ mleko - na 1 cm głębokości. Można dodać łyżeczkę masła. Na zimne
mleko układasz gotowe bułeczki. Przykrywasz pokrywką i gotujesz na średnim
ogniu parę minut. Bułeczki wchłoną mleko - i gotowe. Mięciutkie, puszyste,
pachnące. Tylko uważaj - mogą się łatwo przypalić.

A do tego:
- sos waniliowy /jajko ubite na parze z cukrem i cukrem waniliowym - do
zgęstnienia/,
- jogurt albo śmietana z dodatkiem owocowym /owoce świeże, mrożone, albo
nawet dżem/,
- sos owocowy z owoców świeżych, mrożonych albo kompotowych /owoce
zagotowane w niewielkiej ilości wody, osłodzone, całość zagęszczona mąką
ziemniaczaną albo lepiej kisielem. Wersja wiśniowa pyszna z dodatkiem
czerwonego wina i korzeni/,
- gotowe polewy do lodów.

Ania, która lubi powyższe, ale, jako się rzekło, nie bawi się domowym
wyrobem.


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.02 Anet
18.02 Barbara K.
19.02 Akulka
19.02 Hanna Burdon
19.02 :: Solana ::
19.02 Hanna Burdon
20.02 Barbara K.
20.02 Krysia Thompson
20.02 Joan
20.02 Akulka
20.02 Krysia Thompson
20.02 Akulka
20.02 Akulka
20.02 Jerzy Nowak
20.02 Akulka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6