Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!ision!news.belwue.de!feed.news.tiscali.
de!newsfeed01.chello.at!newsfeed02.chello.at!news.chello.at.POSTED!53ab2750!not
-for-mail
From: "BarBarella" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4...@n...onet.pl>
Subject: Re: CIASTO JABLKOWE - INACZEJ
Lines: 35
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Message-ID: <9GTMc.18335$i27.16517@news.chello.at>
Date: Sun, 25 Jul 2004 19:16:21 GMT
NNTP-Posting-Host: 62.179.49.230
X-Complaints-To: a...@c...pl
X-Trace: news.chello.at 1090782981 62.179.49.230 (Sun, 25 Jul 2004 21:16:21 CEST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 25 Jul 2004 21:16:21 CEST
Organization: Customers chello Poland
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208801
Ukryj nagłówki
<f...@o...pl> wrote in message
news:4f0d.0000028c.41039d46@newsgate.onet.pl...
> No wlasnie te tradycyjne jableczniki itp ciasta jablkowe juz mi sie
przejadly :
> ( moze zna ktos jakis ciekawy przepis na jakies smakowite ciasto z
jablkami a
> najlepiej jak mozna by zrobic to z innymi dodatkami moze z jakas masa
> itp ?..chodza mi po glowie rozne pomysly ale trudno mi tak do konca
"dobrac"
> odp.skladniki
>
Około dużych 10 jabłek
pół kubka cukru najlepiej brązowego
cynamon łyżeczka
mąka kubek
pół kostki masła 100 gr masła
przyprawa do strucli (polecam Kotany) cała
lody waniliowe
pół szklanki wody
Jabłka obrać i pokroić na 1/8.
Z mąki cukru masła i cynamonu zrobić kruszonkę.
Jabłka wrzucić do naczynia żaroodpornego posypując przyprawą (ona ma
cukier), jeśli nie ma tej przyprawy to dodać z dwie łyżki cukru.
Naczynie z tymi jabłkami wrzucić do piecyka na 20 minut (180 stopni). Potem
polać wodą (pół szklanki) i posypać kruszonką. Piec do miekkości jabłek
(koło 50 minut). Podawać gorące z lodami :).
Kruszonki można zrobić więcej. Ja robię na ogół z podwójnej porcji. Można
wcześniej jabłka poddusić w małej ilości wody w garnku. I wtedy nie trzeba
piec ich bez kruszonki itd. Ja robię wg wersji dla leniwych :).
Smacznego!
|