Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "eM" <...@...c>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: CIASTO JABLKOWE - INACZEJ: apple crumble :-)
Date: Mon, 26 Jul 2004 12:19:57 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 72
Sender: m...@p...onet.pl@81.171.158.34
Message-ID: <ce2pcm$672$1@news.onet.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 81.171.158.34
X-Trace: news.onet.pl 1090840790 6370 81.171.158.34 (26 Jul 2004 11:19:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Jul 2004 11:19:50 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208870
Ukryj nagłówki
<f...@o...pl> pisze:
> No wlasnie te tradycyjne jableczniki itp ciasta jablkowe juz mi sie
> przejadly : ( moze zna ktos jakis ciekawy przepis na jakies
> smakowite ciasto z jablkami a najlepiej jak mozna by zrobic to z
> innymi dodatkami moze z jakas masa itp
To ja Ci podam przepis na zapiekane jablka (tzw. crumble, czyli
kruszonka), chociaz doskonale zdaje sobie sprawe, ze nie jest to
ciasto w rozumieniu doslownym ... ale po pierwsze w roli glownej
wystąpia jablka, po drugie na cieplo (więc np z galką rozplywających
się lodow będą wyśmienite), po trzecie z migdalami, po czwarte
niesamowicie szybkie i proste.
Przepis zgapiony z Delii Smith's "How to Cook" Cześć Druga (taki
poradnik dla domowych bóstw kuchennych, co nieraz uratowal mnie przed
pomstą idealnej skądinąd Teściowej ;-))
Skladniki:
1kg jablek (w oryginale Bramley lub Cox, a ja probowalam innych i
też byly dobre)
25 g cukru nierafinowanego (chociaz zwykly tez bylby dobry)
1 lyzeczka cynamonu (jak ktos lubi)
1/4 lyzeczki goździkow (jak ktos lubi)
Kruszonka:
110 g migdalów
75 g schlodzonego masla pokrojonego w kostke
175 g mąki
2 lyżeczki cynamonu (jak ktos lubi)
110 g cukru
Foremke (19cm x 28cm x 5cm lub okrągla o średnicy 24cm)
natluścić. Piekarnik rozgrzać do 200st C.
Jablka obrać ze skóry i pokroic w kostkę. Wymieszać z cukrem i
przyprawami. Przelożyc do foremki.
Migdaly utluc - w zależności od upodobania: moga byc nawet calkiem
mielone, ale ja wole, jak sobie sama też później pochrupię :-).
Skladniki polączyć w jedno ciasto, a potem zetrzeć na tarce jarzynowej
o dużych oczkach (można też wszytkie skladniki wrzucic do malaksera,
zeby otrzymac pokruszona kruszonke ;-)) i starannie przykryć nimi
jablka. Uklepać :-) - tu tajemnica autorki: im bardziej kruszonka jest
zwarta, tym bardziej będzie chrupiąca :-))
Calość zapiekać 35-40 minut. Podawac na cieplo z galką lodow lub z
czapą bitej smietany lub polane budyniem.
Pozdrawiam,
eM skruszona namiętnie :-)
|