Data: 2006-09-14 20:51:08
Temat: Re: CIASTO NA PIZZE...
Od: "AniaM" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Piotr Gutkowski" <beztego_gutkowski@itego_vp.pl> wrote in message
news:ee5oi3$fg$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> CIASTO NA PIZZE - ZAWSZE WYCHODZI !!!
>>
>> Proporcje na całą blachę do piekarnika:
>> 75 dag mąki pszennej
>> 1,5 szkalnaki wody
>> 2 łyżeczki (czubate) cukru
>> 1,5 łyżeczki soli
>> 1/2 paczki świeżych drożdży + 2 łyżki mąki
>> 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
>> Robimy rozczyn z dwóch łyżek mąki, cukru i drożdży i odrobiny wody,
>> gdy się spieni dodajemy resztę wody i przesianą mąkę dokładnie wymieszaną
>> ze solą. Wyrabiamy ciasto i wykładamy na blachę (burty wys. okolo 5 cm).
>> Nakrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy
>> ciasto wyroście na dwukrotną wysokość smarujemy powierzchnię olejem i
>> koncentratem pomidorowym, układamy skladniki "ozdobne" i wstawiamy do
>> piekarnika na temp 180 - 200°C.
>
> Pytania:
> - wychodzi puchate czy cienkie?
> - Czy ciasto po wyrośnięciu można zostawić na następny dzień w lodówce,
> albo zamrozić? W pizzeriach ciasto najpierw wyrasta, a potem formuje się z
> niego placek.
>
> Piotr
Wyrobione ciasto mozna zamrozić w szczelnym woreczku /nie wyrosniete/. Wiele
razy robilam, jest o.k.
Anna
|