Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.pregierz
Subject: Re: [CROSSPOST] Małże w sosie tysiąca wysp - peniski wam w dupcie
Date: Mon, 13 Dec 2010 19:39:11 +0100
Organization: vcore gfx
Lines: 20
Message-ID: <ie5p8k$do4$1@inews.gazeta.pl>
References: <ie5j2o$krm$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 83-145-153-188.cable-modem.tkk.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1292265556 14084 83.145.153.188 (13 Dec 2010 18:39:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Dec 2010 18:39:16 +0000 (UTC)
X-User: vcore
In-Reply-To: <ie5j2o$krm$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605
Thunderbird/2.0.0.22 Mnenhy/0.7.6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332242 pl.pregierz:1862544
Ukryj nagłówki
W dniu 2010-12-13 17:53, Koziołek pisze:
> Piętno!
> Byłem dzisiaj w spożywczaku i przy półce gówien di mare najszła mnie ochota na
małże. Ponieważ dotąd
> przyrządzałem coś z mrożonek i nie miałem do czynienia z małżami w sosie, wydawało
mi się, że takie
> w słoiku to gotowiec do podgrzania i zmieszania z makaronem.
> Niestety po wrzucieniu makaronu do wrzątku i otwarciu słoika skosztowałem tego
czegoś. Intuicja
> podpowiedziała mi, że ten kwas o zapachu brudnej kapuchy i smaku octu z majonezem
ni chuja nie nada
> się do dania na gorąco.
> Makaron albo zamrożę, albo wypierdolę do klopa. Ale małży mi żal. Co na bazie tego
"przysmaku" można
> przygotować? Siakąś sałatkę?
Ja bym zrobił pizzę lub sajgonki, to pierwsze trudniej zepsuć i według mnie lepiej
smakuje, małże
odsączasz, przyprawiasz kolendrą, solą i pieprzem, podsmażasz na maśle, jak się
zrumienią podlewasz
pół szklanki białego wina i parę kropel soku z cytryny lub limonki, 2 starte ząbki
czosnku, czekasz
aż odparuje, potem kładziesz je na samą górę na pizze i do piekła
Można też je podać jako przystawkę lub chrupiący dodatek do sałatek, 2 białka jajek
rozbełtać w
misce, dodać 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, łyżkę jasnego sosu sojowego, szczyptę
soli i pieprzu,
dokładnie wymieszać, wrzucić małże, obtoczyć w tej papce i na głęboki olej, aż się
zrumienią, wyjąć,
odsączyć z tłuszczu i można żreć
|