Data: 2004-05-26 07:13:37
Temat: Re: CZY KTOS PRÓBOWAŁ pIJANEGO iZYDORA ??
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <7345231421$20040526090914@ewcia> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Mialam okazje zwiedzac kilka plantacji / rumiarni (?) na Martynice,
> ciemny kolor rumu jest uzyskiwany wylacznie przez lezakowanie w
> debowych beczkach. To dosyc dobrze widac przy degustacjach ktore sa
> tam organizowane : 6-miesieczny rum ma kolor slomkowy (i tak jest
> zreszta zwany...), 2 lub 3 letni jest juz o wiele ciemniejszy, a taki
> 20letni (ktory mi juz tylko pokazano) jest prawie czarny.
Napisałem zwykle, bo tak jest z rumem spotykanym zwykle w handlu. W
krajach, gdzie obowiązuje podawanie składu na butelkach z alkoholem,
jest to zresztą wyszczególnione. Prawda, że rum może, jak wszelkie inne
alkohole, uzyskać ciemny kolor przez leżakowanie w beczce. Jednak, kogo
stać na czysty rum dwudziestoletn! :-(
Władysław
--
Contrariwise: if it was so, it might be; and if it were so, it would be;
but as it isn't, it ain't. That's logic.
Tweedledee
|