Data: 2004-05-26 07:09:11
Temat: Re: CZY KTOS PRÓBOWAŁ pIJANEGO iZYDORA ??
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le mercredi 26 mai 2004 ŕ 07:49:15, Wladyslaw Los a écrit :
> In <c8v7p2$nng$1@inews.gazeta.pl> waldek wrote:
>> Czy ktoś z czytaczy zna się na rumach i może się wypowiedzieć w
>> kwestii gatunków, marek itd..?
>>
>> waldek
> Do ciasta użyj raczej rumu ciemnego. Jasne mają zwykle za słaby aromat.
> Jednak nie jest to reguła, bywają jasne rumy bardzo aromatyczne. Tak
> naprawdę ciemne rumy są i tak zwykle dobarwiane karmelem.
Mialam okazje zwiedzac kilka plantacji / rumiarni (?) na Martynice,
ciemny kolor rumu jest uzyskiwany wylacznie przez lezakowanie w
debowych beczkach. To dosyc dobrze widac przy degustacjach ktore sa
tam organizowane : 6-miesieczny rum ma kolor slomkowy (i tak jest
zreszta zwany...), 2 lub 3 letni jest juz o wiele ciemniejszy, a taki
20letni (ktory mi juz tylko pokazano) jest prawie czarny.
Ewcia
--
Niesz
|