Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!s13g2000cwa.googlegroups.com!not-for-mail
From: "ikselka" <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cackanie z cukinią ;)
Date: 18 Jul 2006 13:36:44 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 41
Message-ID: <1...@s...googlegroups.com>
References: <e9j4i8$cll$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.28.187.199
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1153255010 24562 127.0.0.1 (18 Jul 2006 20:36:50 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Jul 2006 20:36:50 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <e9j4i8$cll$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: G2/0.2
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;
SV1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: s13g2000cwa.googlegroups.com; posting-host=83.28.187.199;
posting-account=IAthnwwAAACAxZdSAVcq9VpTtMLdxd0K
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273480
Ukryj nagłówki
Sowa napisał(a):
> Co ciekawego robicie z cukinii?
> Co jeszcze można z niej wyczarować?
Zupa-krem z cukinii (bardzo młodej !!!) z groszkiem ptysiowym lub
grzankami z bułki - delikatna , pyszna - ostatnio podałam na
imieninowym obiedzie i był gremialny zachwyt oraz dokładki !
A oto przepis na ok. 3 l zupy :
4 cukinie dł. ok. 30 cm,
2 l rosołu z cielęciny lub drobiu - ja dałam "Rosół z kury" z
kostki Knorr i też pyszna,
1 spora cebula , 1 marchewka , 1 pietruszka z nacią,
sól , pieprz biały , Vegeta do smaku,
mąka i woda do zaprawienia,
może być śmietana KREMÓWKA (nie kwaśna !!!) na "kleks ozdobny" ,
ale niekoniecznie,
1/5 kostki Planty.
Cukinie obrać cienko , przekroić wzdłuż , usunąć część z
nasionami , pokroić w kosteczkę 1 cm. Cebulę pokroić jeszcze
drobniej .
Plantę rozgrzać w rondlu , wrzucic cebulę , zeszklić nie rumieniąc
.
Dodać cukinię , lekko posolić , udusić z cebulą pod przykryciem ,
często mieszając , aby zawartość rondla nie przywarła ; dusić do
częściowego rozpadnięcia się cukinii na papkę .
W czasie duszenia cukinii przygotować rosół , zagotować go , do
wrzącego przełożyć masę cukiniową , dołożyć pokrojoną w
małą kostkę marchew oraz całą pietruszkę z nacią .
Gotować do całkowitego rozpadnięcia się cukinii w zupie .
Pietruszkę wyjąć , zupę zaprawić zawiesiną mąki w małej ilości
wody , popieprzyć i ew. dosolić , zagotować . Nie trzeba przecierac
przez sito . Ślady kostek cukinii oraz marchewka są same w sobie
ciekawym akcentem w zupie .
Podać w bulionówkach z kleksem mietany lub bez niej , ale zawsze z
groszkiem ptysiowym lub grzankami . P Y S Z N E !!!
|