Data: 2006-07-18 20:36:44
Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: "ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sowa napisał(a):
> Co ciekawego robicie z cukinii?
> Co jeszcze można z niej wyczarować?
Zupa-krem z cukinii (bardzo młodej !!!) z groszkiem ptysiowym lub
grzankami z bułki - delikatna , pyszna - ostatnio podałam na
imieninowym obiedzie i był gremialny zachwyt oraz dokładki !
A oto przepis na ok. 3 l zupy :
4 cukinie dł. ok. 30 cm,
2 l rosołu z cielęciny lub drobiu - ja dałam "Rosół z kury" z
kostki Knorr i też pyszna,
1 spora cebula , 1 marchewka , 1 pietruszka z nacią,
sól , pieprz biały , Vegeta do smaku,
mąka i woda do zaprawienia,
może być śmietana KREMÓWKA (nie kwaśna !!!) na "kleks ozdobny" ,
ale niekoniecznie,
1/5 kostki Planty.
Cukinie obrać cienko , przekroić wzdłuż , usunąć część z
nasionami , pokroić w kosteczkę 1 cm. Cebulę pokroić jeszcze
drobniej .
Plantę rozgrzać w rondlu , wrzucic cebulę , zeszklić nie rumieniąc
.
Dodać cukinię , lekko posolić , udusić z cebulą pod przykryciem ,
często mieszając , aby zawartość rondla nie przywarła ; dusić do
częściowego rozpadnięcia się cukinii na papkę .
W czasie duszenia cukinii przygotować rosół , zagotować go , do
wrzącego przełożyć masę cukiniową , dołożyć pokrojoną w
małą kostkę marchew oraz całą pietruszkę z nacią .
Gotować do całkowitego rozpadnięcia się cukinii w zupie .
Pietruszkę wyjąć , zupę zaprawić zawiesiną mąki w małej ilości
wody , popieprzyć i ew. dosolić , zagotować . Nie trzeba przecierac
przez sito . Ślady kostek cukinii oraz marchewka są same w sobie
ciekawym akcentem w zupie .
Podać w bulionówkach z kleksem mietany lub bez niej , ale zawsze z
groszkiem ptysiowym lub grzankami . P Y S Z N E !!!
|