Data: 2009-09-18 04:40:41
Temat: Re: Cajun Meatloaf
Od: Nickname unavailable <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sep 9, 3:36 am, Artur Fortuna <f...@p...pole.Reply-To.pl>
wrote:
> Zainspirowany pewnym cudnym serialem zapragnąłem zrobić opisywaną tam
> potrawę - Cajun Meatloaf (nie wiem jak się to tłumaczy na polski).
> W internecie jest trochę przepisów, ale czy ktoś zna jakiś sprawdzony?
>
> --
> FortArt
Prosze bardzo:
Cajun Meatloaf
Na patelni rogrzac
4 lyzki oliwy
dodac
1 papryczke jalapeno, posiekana bez nasion
1 szklanke posiekanej zielonej papryki
1 szklanke posiekanej czerwonej papryki
1 szklanke posiekanej cebuli
1 szklanke posiekanej naci selera
4 zabki czosnku
podsmazyc 5 minut i przelozyc do misy. Dodac
2 kawalki ciemnego chleba namoczonego w mleku i troche odcisnietego
1/2 kg mielonej wieprzowiny
1/2 kg mielonej wolowiny
2 jajka
1 lyzeczke soli
1 lyzke sosu sojowego
1 lyzeczke sosu maggi
1 lyzeczke skruszonego majeranku
1 lyzeczke skruszonego pieprzu
Wymieszac dokladnie, wyrabiajac jak ciasto. Przelozyc do 2 keksowek,
wyrownac wierzch. Natrzec 4 paski boczku ostra papryka po obu
stronach, ulozyc na wierzchu po 2 paski na keksowke. Zakryc szczelnie
folia aluminiowa, i wstawic na blasze do pieca. Piec okolo godziny w
temperaturze 150 - 160 °C az termometr wstawiony w srodek odczyta 77°C
albo wiecej.
Zrobic zasmazke z 1 lyzki masla i 1 lyzki maki, dodac sosu z keksowki
i tyle wody, zeby powstal gesty sos. Dodac odrobine wedzonej papryki w
proszku do smaku. Podac z salata z pomidorow, papryki, i posiekanej
kapusty.
|