Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cannelloni....help....! Re: Cannelloni....help....!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Cannelloni....help....!

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cannelloni....help....!
Date: Sat, 27 Apr 2002 20:00:28 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 145
Message-ID: <3...@h...pl>
References: <aaeo8e$8tr$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pf70.siedlce.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1019930369 2862 80.49.3.70 (27 Apr 2002 17:59:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 27 Apr 2002 17:59:29 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl,en
User-Agent: Hamster/1.3.23.0
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105977
Ukryj nagłówki

starszo wrote:
>
> Jednak moje wyobrażenia okazały się błędne,
> bowiem na pudełku z tymi rurami stoi jak
> byk, ze nie wymaga gotowania (przynajmniej
> tak to zrozumiałam po czesku, bo po polsku ni ma).

Własnie dzisiaj robiłam :-). I też miałam "wersję" bez gotowania. Ponoć
takie rurki łatwiej się nadziewa. Nadziewałam mielony, mięskiem i
zalewałam sosem pomidorowym - przepis najbardziej zbliżony do CANNELONI
Joli L-L). Było pycha :-).

> Ratujcie Kochani co z tym zrobic, bo jutro obiad
> rodzinny i już zapodałam, że te rury będą!!!!!

Całkiem niedawno było:

"Na dwie osoby
8-12 muszli makaronowych albo 4 tuby
1 cebula
1/8 kg grzybow shiitake (pieczarki tez moga byc)
2 lyzki oliwy
1 puszka pomidorow w sosie wlasnym
1 zabek czosnku
1 jajko
100 gr sera ricotta
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
1 lyzeczka ziol wloskich (oregano, tymianek, szalwia, majeran)
3 lyzki startego parmezanu
plaskie, male zaroodporne naczynie z pokrywka lub folia aluminiowa

W robocie lub recznie posiekac cebule i czosnek na drobno, nastepnie
grzyby. Na patelni podsmazyc cebule na oliwie, dodac grzyby i ziola,
mieszac, az usmazone, dodac czosnek, podsmazyc jeszcze minute. Przelozyc
do miski, dodac jajko, ricotta, sol i pieprz, wymieszac dokladnie.
Ugotowac makaron az prawie miekki, zalac zimna woda. W naczyniu
zaroodpornym wylac pomidory z puszki na dno, na nich ulozyc nadziane
muszle, posypac kazda parmezanem, przykryc i piec w 180C/350F przez 45
minut. Od tego momentu mozna trzymac cieple, az na 5 minut przed
podaniem. Wtedy odkryc, wstawic pod opiekacz az ser zbrazowieje gdzie
niegdzie. Podac z salata."

"
Zrob tak:
ok 30 g tartej bulki namocz w lyzce mleka. Na patelni stop maslo, dodaj
i
cebule posiekana i smaz az bedzie szklista. Mielone mieso z drobiu i
wieprzowiny wloz do miski, dodaj tarta bulke, smietanke )ok 80 ml),
pietruszke zielona, parmezan i tyle bialka by zwiazac farsz. Doloz
usmazona
cebule, dopraw. Tym nadzieniem napelnij rurki cannelloni. Teraz sos: w
rondlu stop 40 g masla, dodad 40 g maki i roztrzepuj okolo 3 minuty.
Zdejmij
z ognia i stopniowa dodawaj mleko (500 ml). Podgrzej i ubijaj az
zgestnieje.
Dodaj starty ser zolty i roztrzepuj to razem az sie stopi, i dodaj
jeszcze
troszke masla. Rozprowadz cienka warstwe tego sosu na dnie naczynia do
zapiekania, i an tym uloz rurki. Polej reszta sosu i zapiekaj okolo 25
minut
pod przykryciem. kaska"

" CANNELONI Joli L-L
ok. 50 dkg mielonego miesa ( ja robie z szynki wieprzowej , mozna z
lopatki)
1 cebula
troche zoltego sera
sok pomidorowy lub podwojny przecier
jajko, sol, pieprz, czosnek
rurki surowe canneloni

Mielone mieso podsmazasz partiami tak ok 4 min , mieszajac, bez
zrumienienia( jezeli wrzucisz na patelnie cale mieso od razu- to pusci
sok i
bedzie suche)
Cebulke w kostke i zrumienic. Do miski wrzucasz : zrumieniona cebule,
podsmazone mieso, troche tartego sera, sol, pieprz i
wycisniety/pokrojony
czosnek.Wbijasz jajko, mieszasz. Tak przygotowanym farszem nadziewasz
surowe
rurki canneloni:
Przystawiasz rurke( pod katem circa 45st.) do michy z farszem i
jednym
palcem zgarniasz farsz z jednej a potem drugiej strony rurki az bedzie
pelna
( trwa to sekunde).
Napelnione rury ukladasz w naczyniu zaroodpornym ( maksymalnie 2
warstwy),
zalewasz to doprawionym mocno pieprzem i sola sokiem pomidorowym lub
przecierem pomidorowym rozcienczonym 2-3 szkl. wody( pamietac o soli i
pieprzu), tak zalac aby rurki byly ledwo co pokryte plynem. Na wierzch
potarkowac zoltego sera i do piekarnika na ok. 45 min w 200 st. ( ja
mam
gazowy). Mozna piec zakryte pokrywka i w koncowej fazie odkryc, mozna od
razu zostawic lekko niezakryte wieczko.Sok zostanie wchloniety przez
makaron.Mozna pod koniec sprawdzic widelcem czy makaron jest juz miekki.
Naszynie nie moze byc wypelnione po brzegi bo w trakcie zapiekania latwo
moze wybulgotac sok do piekarnika.
Latem, jak sa kabaczki mieszam mielone mieso z pokrojonym w 0,5 cm
kostke kabaczkiem surowym i tym nadziewam ( 2/3 miesa, 1/3 kabaczka),
jeszcze wychodzi smaczniejsze."

"Na 4 osoby:
16 cannelloni - ugotowac
50 dag botwinki lub szpinaku
2 lyzki masla
3 obrane, posiekane szalotki
3 lyzki slodkiej smietany
3/4 filizanki grubo posiekanych orzechow wloskich
2 roztrzepane jaja
2 lyzki startego sera zoltego
galka muszkat., sol, pieprz
Rozgrzac maslo, dusic szaltoki do zeszklenia, dodac botwinke/ szpinak.
Orzechy lekko podprazyc na patelni, dodac do szpinaku, zmieszac mase z
serem
i jajkami. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i galka. Ugotowany makaron
napelnic i ulozyc w wysmarowanej maslem formie.
Sos:
1 1/2 lyzki masla
1 1/2 lyzki maki
1-2 filizanki mleka
2 zoltka
filizanka startego sera zoltego
2 lyzki plynnego masla
Rozgrzac maslo, dodac make i mieszac do zrumienienia. Rozprowadzic
mlekiem i
gotowac 10 min na malym ogniu. Zdjac z ognia wmieszac ser , zoltka,
przyprawic sola i galka. Polac makaron, skropic maslem i posypac serem.
Zapiekac 15 min w 220 stopniach.

I jeszcze kilka slow komentarza - robilam z polowy porcji (8 sztuk
makaronu), rozmrozilam cale opakowanie szpinaku 0.5 kg i bylo w sam raz.
Reszte skladnikow nadzienia zmniejszylam o mniej wiecej polowe mniej.
Wyszlo
idealnie :-)
Sos natomiast byl troche nie taki jak mi sie wydawalo ze powinien. Czy
to
jest beszamel? Wyszedl troche za gesty i nie calkiem gladki, ale
smaczny.
Polecam, bo pyszne i nawet nie zbyt czasochlonne.
Asia"

--
Gosia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.04 starszo
27.04 Gosia Zaleska-Gajc
27.04 starszo
27.04 E.Vita
27.04 E.Vita
28.04 starszo
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem