Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!news-out2.kab
elfoon.nl!newsfeed.kabelfoon.nl!bandi.nntp.kabelfoon.nl!198.186.194.249.MISMATC
H!news-out.readnews.com!transit3.readnews.com!postnews.google.com!r18g2000yqd.g
ooglegroups.com!not-for-mail
From: JaMyszka <f...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cebulka do rosołu
Date: Sat, 17 Apr 2010 03:44:18 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 50
Message-ID: <e...@r...googlegroups.com>
References: <hq9cpe$v3n$1@news.onet.pl> <4bc928ea$0$17605$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 90.156.27.94
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1271501058 26494 127.0.0.1 (17 Apr 2010 10:44:18 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Sat, 17 Apr 2010 10:44:18 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: r18g2000yqd.googlegroups.com; posting-host=90.156.27.94;
posting-account=5A-smgoAAAAc_VafBz-BafGlh1LXIJKB
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/532.5
(KHTML, like Gecko) Chrome/4.1.249.1045 Safari/532.5,gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327767
Ukryj nagłówki
On 17 Kwi, 05:20, "Dariusz K. Ładziak" wrote:
> [...]
> Z dwojga złego lepsza patelnia.
Dość radykalna opinia;p
Osobiście też przypalam na powierzchni palnika, bo jest zawsze czysty
i nie narażam patelni na przegrzanie. Patelnia ogrzewana jest
płomieniem o najwyższej temperaturze płomienia (pamiętasz ze szkoły
rozkład temperatur w płomieniu?), natomiast palnik niższą. Dodatkowo
temperaturę na powierzchni palnika mogę regulować przepływem gazu. A
palnik mam aluminiowopodobny, więc rozkład temperatury na jego
powierzchni jest mniej więcej równomierny. Tego efektu nie zauważyłam,
gdy miałam palniki żeliwne. Były zawsze upaćkane, bo związki
organiczne nigdy się z niego nie wypalały (nawet przy najwyższym
przepływie gazu).
> Oryginalnie to się cebulę opalało na
> płycie kuchennej - albo opalanej drewnem albo węglem po dobrym
> przepaleniu tego węgla (żeby żar był ale żeby już nie smoliło).
Właśnie podobny efekt uzyskuję stosując największy palnik - na jego
środku kładę przypalaną połówkę cebuli.
> Opalanie na gazie (zwłaszcza na gazie ziemnym nawanianym merkaptanami)
> prowadzi do prześmiardnięcia cebuli tymi merkaptanami. Paskudny zapach,
> patelnia chociaż częściowo od niego izoluje.
Nie zauważyłam, by cebula przypalana na palniku, miała bezpośredni
kontakt z płomieniem/gazem. Płomień wychodzi z palnika pod kątem, a
cebula ma styczność _tylko_ z nagrzaną powierzchnią palnika (i to na
jego środku). Ba, podejrzewam, że zgodnie z prawami gazowymi (dobre
słowo, no nie?), te merkaptany to uciekają od cebuli;p
Dodatkowo dodam, że ja to przypalam połówkę z cebuli wraz z łupinką.
Owa łupinka pogłębia kolor rosołu w czasie gotowania (nie wiem
dlaczego, ale dla mnie nieapetyczny jest "biały" rosół).
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
|