From: "===wojmat===" <C...@v...pl.INVALID>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@u...pl> <93f51e$sfe$1@news.tpi.pl>
<3...@u...pl> <93f8pq$q4d$1@flis.man.torun.pl>
<3...@n...vogel.pl> <3...@u...pl>
Subject: Re: Chili con carne wege
Date: Fri, 12 Jan 2001 09:58:14 +0100
Lines: 54
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
Message-ID: <3a5ec697$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 12 Jan 2001 09:55:51 +0100, do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.tpi.pl!news.vogel.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40822
Ukryj nagłówki
Dorota Szeliga <d...@u...pl> w wiadomości news:3A5C267B.59A@ubik.pl
napisał(a):
(...)
> > a nie da się nic innego? jest chili con tofu - śmieszna nazwa, jak
> > ktoś chce to podrzucę jutro.
>
> Ja bardzo proszę i będę bardzo wdzięczna!!
nie znalazłem przepisu na chili con tofu ale coś podobnego, proszę
uprzejmie:
(za PCRM---Vegetarian Starter Kit--Recipes for Health)
Quick Chili
na 8 osób [u nas w domu to raczej na dwa razy po dwie :-)))]
1/2 filiżanki wrzącej wody
1/2 filiżanki proteiny sojowej
1 posiekana cebula
1 zielona papryka
2 zgniecione ząbki czosnku
1/2 filiżanki wody lub bulionu wegetariańskiego [może być wywar
warzywny z
włoszczyzny albo woda z sosem sojowym]
2 puszki fasoli (w oryginale pinto beans ale chyba możemy pozostać
przy czerwonej, a może to to samo ;-))
1 puszka sosu pomidorowego (w oryginale 15-uncjowa (!) chyba może być
sos pomidorowy z kartonika, a nawet koncentrat pomidorowy - 1
słoiczek)
1 filiżanka świeżej lub mrożonej kukurydzy (nie bądźmy drobiazgowi -
weź puszkę, polecam Kukurydzę Złocistą Bonduelle)
1-2 łyżeczek chili sproszkowanego
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki mielonego kminku (i to jest dobra koncepcja ;-)
1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
wrzącą wodą zalać proteinę, dać zmięknąć. dusić cebulę, paprykę i
czosnek w tej drugiej wodzie aż cebula zmięknie, potem dodać resztę
składników i proteinę bez wody. dusić do pół godziny.
przepis nie przewiduje ale ja bym to lekko zagęścił mąką kukurydzianą
na koniec gdyby było za rzadkie.
smacznego!
--
wojmat
~~~~~ gotowanie to stan umysłu ~~~~~
http://puszKKKa.vege.pl
baza wege przepisów z wyszukiwarką
|