Data: 2001-01-12 08:58:14
Temat: Re: Chili con carne wege
Od: "===wojmat===" <C...@v...pl.INVALID>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dorota Szeliga <d...@u...pl> w wiadomości news:3A5C267B.59A@ubik.pl
napisał(a):
(...)
> > a nie da się nic innego? jest chili con tofu - śmieszna nazwa, jak
> > ktoś chce to podrzucę jutro.
>
> Ja bardzo proszę i będę bardzo wdzięczna!!
nie znalazłem przepisu na chili con tofu ale coś podobnego, proszę
uprzejmie:
(za PCRM---Vegetarian Starter Kit--Recipes for Health)
Quick Chili
na 8 osób [u nas w domu to raczej na dwa razy po dwie :-)))]
1/2 filiżanki wrzącej wody
1/2 filiżanki proteiny sojowej
1 posiekana cebula
1 zielona papryka
2 zgniecione ząbki czosnku
1/2 filiżanki wody lub bulionu wegetariańskiego [może być wywar
warzywny z
włoszczyzny albo woda z sosem sojowym]
2 puszki fasoli (w oryginale pinto beans ale chyba możemy pozostać
przy czerwonej, a może to to samo ;-))
1 puszka sosu pomidorowego (w oryginale 15-uncjowa (!) chyba może być
sos pomidorowy z kartonika, a nawet koncentrat pomidorowy - 1
słoiczek)
1 filiżanka świeżej lub mrożonej kukurydzy (nie bądźmy drobiazgowi -
weź puszkę, polecam Kukurydzę Złocistą Bonduelle)
1-2 łyżeczek chili sproszkowanego
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki mielonego kminku (i to jest dobra koncepcja ;-)
1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
wrzącą wodą zalać proteinę, dać zmięknąć. dusić cebulę, paprykę i
czosnek w tej drugiej wodzie aż cebula zmięknie, potem dodać resztę
składników i proteinę bez wody. dusić do pół godziny.
przepis nie przewiduje ale ja bym to lekko zagęścił mąką kukurydzianą
na koniec gdyby było za rzadkie.
smacznego!
--
wojmat
~~~~~ gotowanie to stan umysłu ~~~~~
http://puszKKKa.vege.pl
baza wege przepisów z wyszukiwarką
|